Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Älvdalens kommun - Samisk förvaltningskommun


Det sydsamiska språkområdet omfattar Västerbotten, Jämtland, delar av Härjedalen och Dalarna samt motsvarande områden på norska sidan. Man uppskattar att det finns ungefär 500 talare av sydsamiska i Sverige, utspridda inom ett ganska stort område.

En ny lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk (SFS 2009:724) gäller i Sverige från och med den 1 januari 2010. Införandet av denna lag innebär att också sydsamiskan omfattas av språklagen eftersom förvaltningsområdena för samiska utvidgas med 13 kommuner.

Lagen ger samer rätt till barn- och äldreomsorg på samiska och att använda samiska i kontakt med myndigheter i kommuner i det samiska förvaltningsområdet.

Sydsamiska förekommer på båda sidor om den svensk-norska gränsen från Arjeplog-Saltfjäll i norr till Idre och Röros i söder. Sydsamiskan inrymmer grovt sett tre varietetsgrupper: umesamiska, en mellangrupp och en sydlig grupp som ofta kallas rörossamiska.

Sápmi- Sameland sträcker sig i dag över fyra länder , Sverige, Norge, Finland samt Kolahalvön i Ryssland. Så såg vårt land ut innan nationalstaterna kom och drog upp sina landsgränser. Den samiska nationaldagen är en viktig dag för oss, den sammanför oss som folk och synliggör vår kultur. Vi har firat nationaldagen sen 1992, så det är rätt ungt, men firandet ökar för varje år. 

Den 6:e februari firas den samiska nationaldagen.
Det är till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim 1917.
Det var första gången i den samiska historien som samerna samlades över gränserna för att diskutera gemensamma frågeställningar.
Sedan dess har många samiska organisationer bildats för att jobba för samiska intressen.

 
Anders Barke
anders.barke@alvdalen.se
0251-314 56

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197