Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Älvdalskan är ett språk!

Nu är det erkänt av den aktade internationella organisationen SIL International med säte i Texas, Älvdalska är ett språk – inte en dialekt eller en variant av svenska. På rent vetenskapliga grunder kan älvdalska bara betraktas som just ett språk. Att den svenska regeringen inte godkänner älvdalska som ett språk har rent politiska – och inte vetenskapliga- grunder.

Det är den internationella organisationen SIL International, med säte i Dallas, Texas, USA, som i går kom med den revolutionerande nyheten som slog ned som en bomb i Älvdalen på torsdagsmorgonen. Beslutet om ett godkännande kan få stor betydelse för det eventuellt kommande godkännandet av älvdalska som ett språk i Sverige. Och en stor betydelse för älvdalingarnas självkänsla att få medhåll från en så stor organisation.

Mats Blakstad, den norske språkstuderande, som drog igång den här processen hyllas i dag av älvdalsvänner överallt. Lars Steensland, professor emeritus i Lund, är en av de mångåriga förkämparna för älvdalskan.

- Ig ir ljuotfaingen ( Jag är jättenöjd) säger han i telefon på torsdagsmorgonen.

- Att få ett erkännande från en så stor, internationell organisation visar att det inte är något lokalt tyckande vi håller på med då vi kämpar för älvdalskan. De har fattat besluet på rent vetnskapliga grunder.

SIL International skriver i sitt 23 sidor långa utlåtande med godkännandet att den svenska regeringen inte fattat sina beslut om att inte erkänna älvdalskan som ett språk på vetenskapliga grunder. "Det är ett pollitiskt beslut" skriver man bland annat.

SIL International har en lista på alla språk i världen och har tilldelat varje språk ett ISO-nummer.

- I Sverige är det bara svenska, de fem minoritetsspråken och nu älvdalska, som har erkänts som språk, säger Lars Steensland.

Även Henrik Rosenkvist och Yair Sapir, vid Göteborgs universitet respektive Högskolan i Kristianstad, är överlyckliga över det internationella erkännandet av älvdalska som ett språk.

Henrik Rosenkvist: - Enteli! Ljuotruoli! ( Äntligen! Jätteroligt! ) Så säger Henrik Rosenkvist och fortsätter:

- Grattis till alla som arbetat för detta så länge. Det här är ett kraftigt internationellt stöd för älvdalskan, SIL International är den högsta instansen i världen. Det kommer att bli svårt för de svenska myndigheterna att ignorera detta när det gäller att erkänna älvdalskan som ett språk.

Yair Sapir är lika positiv:
- Det är fantastiskt att älvdalskan får ett de facto internationellt erkännande som språk. Jag hoppas att detta blir ett incitament till de svenska myndigheterna att erkänna älvdalskan som landsdels-/minoritetsspråk även nationellt i Sverige.

Någon direkt praktisk beydelse för älvdalingarnas vardag får beslutet inte, det handlar snarast om att i den internationella datorvärlden katalogisera alla världens språk så att datorer över hela världen kan förstå varandra. Men för erkännandet av älvdalskan och älvdalingarnas självkänsla kan beslutet inte överskattas.

Erkännandet av älvdalska kommer i en tid då mycket positivt händer runt detta unika språk: i höst får Älvdalen en förskoleavdelning där personalen ska prata mycket älvdalska med barnen, i oktober ska ett seminarium hållas i riksdagen om detta språk och ett stort offentligt möte planeras i samma veva i Stockholm.

Vid skolavslutningen om någon vecka delas dessutom 6000 konor ut till nio elever som går ut högstadiet och blivit godkända i älvdalska. Ungefär lika många elever i klass sex och klass tre får samtidigt sina stipendier. Och inom kort delar Konsum i Älvdalen ut sitt stipendium på 10 000 kronor till en person som kämpar för älvdalskan.

Älvdalska har av SIL International tilldelats koden ”ovd” inom ISO 639-3, enligt Michel Everson i Irland, som sitter med i organisatioens godkännade råd.

Här kan du läsa SIL Internationals godkännande av älvdalska:

http://www-01.sil.org/iso639-3/cr_files/PastComments/CR_Comments_2015-046.pdf

Text: Björn Rehnström (Något kortad/ändrad av webbredaktören)

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197