Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Flötningen första byn med fiber till hemmen.

Landshövding Maria Norrfalk svetsar fiber i Flötningen. Fibertekniker Tommy Mattsson övervakar.
Landshövding Maria Norrfalk svetsar fiber i Flötningen. Fibertekniker Tommy Mattsson övervakar.
Driving motor Agne Fredriksson presenterar fibersatsningen i Flötningen
Driving motor Agne Fredriksson presenterar fibersatsningen i Flötningen
Fullsatt bystuga i Flötningen
Fullsatt bystuga i Flötningen

Äntligen! Flötningen-Storbo-Sorkmyrens fiberförening har äntligen rott sitt projekt i hamn. Drygt 60 av nästan ett hundra fastigheter i byarna Flötningen, Storbo och Sorkmyren är nu fiberanslutna, vilket möjliggör att de boende där kan välja fritt bland ett stort antal tjänsteleverantörer, som erbjuder tjänster inom såväl data, som TV och telefoni.

Genom kommunens fiberdragning till Flötningen är det nu också möjligt för boende i Flickerbäcken och Grötholen att ansluta sig till kommunens stadsnät.

Projektet har blivit möjligt tack vare byarnas eget enträgna arbete, och med hjälp av Älvdalens kommun och Länsstyrelsen Dalarna, och de är nu de första byarna i Älvdalens kommun med ett eget fibernät.

På bilderna ser ni en del av de som var med om invigningen av denna milstolpe i Älvdalens kommun.

Nästa by med eget fibernät är Särna, där föreningen Skrullfiber snart är färdiga med sitt nät i Särna med omnejd, där c:a 140 är anslutna till fibernätet.

Under våren 2014 har arbetet med ett fibernät i byarna upp mot Grövelsjön också påbörjats, med drygt 200 medlemmar, och i juli startar det kommunala projektet att gräva fiber från Idre och upp till Storsätern, vilket möjliggör anslutning för dem till kommunens stadsnät, och vidare ut i den stora cybervärlden.

I dagarna har också Evertsbergs-Dysbergs fiberförening påbörjat grävning av sitt fibernät, där c:a 130 villaägare är medlemmar. Kommunen köpte Quadracoms fiber mellan Älvdalen och Evertsberg 2013, och därmed har Evertsberg-Dysberg också en väg ut i världen.

I Älvdalens Kyrkby finns sedan tidigare möjlighet att ansluta sig direkt till stadsnätet, genom den kanalisation som lades i samband med utbyggnaden av fjärrvärme. Ett flertal företag på industriområdet är ´redan ansluta till fiben.

Boende i Holen och Rot kan också ansluta sig direkt till stadsnätet. genom de förberedelser som gjordes i samband med fiberdragning till Rots skola.

Boende i Gåsvarv kan också, tack vare den fibrering som gjordes längs RV 70, för att koppla ihop Älvdalens kommun med Mora och Orsa kommuner, koppla upp sig direkt i stadsnätet. Utbyggnaden kommer att ske utifrån de intresseanmälningar som kommer in.
Gå in på http://alvdalen.openuniverse.se/, och gör en intresseanmälan, så att kommunen ser behovet.

En anslutning direkt in i stadsnätet för privatperson kostar enligt fullmäktigebeslut, 19 900:- ink moms. För företag kostar det 25 000:- + moms.  Utbyggnaden kommer att ske utifrån prioritering från kommunen, och beror på intresset i respektive område, så se till att visa DITT intresse för fiberanslutning genom att anmäla dig på http://alvdalen.openuniverse.se/. Tipsa också grannarna, så kanske det blir din gata som blir först med fiber i villaområdena i Kyrkbyn. 

 

 
Anders Barke
anders.barke@alvdalen.se
0251-314 56

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197