Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Nytt kompletterande system för VMA

Läs mer om Sveriges nya varningssystem här

SOS Alarm fick i februari 2013 i uppdrag att ta fram en teknisk plattform för att också, utöver de sedvanliga varningssystemen som tv, radio och Hesa Fredrik, kunna varna befolkningen via talmeddelande till fasta telefoner samt via SMS till mobiltelefon.
Det ska öka tryggheten i samhället genom vissheten att man nu kan nå fler vid ett VMA.
Genom SOS Alarms kunskap om händelser i samhället via nödnumret 112 och informationsnumret 113 13 kan SOS Alarm genom detta nya varningssystem nå allmänheten med verifierad information från olika aktörer i krishanteringssystemet. Systemet kan öven verifiera hur många som tagit emot och kvitterat informationen och kan avgränsas geografiskt.

Kommuner, länsstyrelser, landsting eller statliga myndigheter och andra aktörer ska, var för sig eller gemensamt, kunna ta stöd av tjänsten för att varna allmänheten, lämna kompletterande information och möta medborgarnas frågor med svar som handlar om händelsens fortsatta utveckling.

SOS Alarm ansvarar även för drift och underhåll av varningsfunktionen som ska komplettera befintliga system för varning.

Mer information om VMA hittar du under länken här:
www.msb.se/vma eller www.sosalarm.se/Nytt-system-for-VMA

Älvdalens kommun