Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Brandvarnare

Från och med den 1 januari 2002 skall alla bostäder ha minst en fungerande brandvarnare.   
 
 

Brandvarnare
Brandvarnare är en billig livförsäkring, den är lätt att montera och den enklaste kostar idag under hundra kronor. Brandvarnaren reagerar på den livsfarliga brandröken, varnar dig snabbt och ger dig en chans att sätta dig i säkerhet. I Sverige dör drygt 100 människor varje år till följd av bränder. Den vanligaste dödsorsaken är förgiftning av brandröken och inte själva elden.

Placering
Brandvarnaren bör placeras så centralt som möjligt i bostaden, t ex utanför sovrummet. Tänk på att stängda dörrar och störande ljud kan göra det svårt att höra brandvarnaren från alla sovrum. Det bör därför finnas fler brandvarnare om man bor i en stor lägenhet eller villa. Finns det flera våningar bör det finnas en brandvarnare per våningsplan.

Brandvarnaren skall sitta i taket eftersom brandröken stiger uppåt. Se till att det finns ett fritt utrymme på minst 30 cm runt om den.

Batteri
Byt batteri och rengör den med dammsugare minst en gång om året, t ex vid 1: a advent. Kontrollera att brandvarnaren fungerar minst en gång i kvartalet. Brandvarnaren kontrolleras genom att man trycker på testknappen eller håller ett nysläckt stearinljus under den.

Om brandvarnaren börjar pipa, kontrollera om det brinner. Brinner det:
* Rädda och varna de som är i fara
* Larma räddningstjänsten, ring 112
* Släck branden om det är möjligt  


Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197