Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Älvdalens vänort, Schönberg


Klicka här för att komma till Schönbergs webbsida!

Klicka här för att läsa vad som stod i lokalpressen i Schönberg vid Älvdalens besök 2010.

Schönberg, några mil utanför Kiel i Tyskland, har varit Älvdalens vänort sedan mitten av 70-talet.

Dåvarande turistchefen i Älvdalen, Owe Zacheusson, inledde utbytet  1975 genom kontakter med Schönbergs turistchef och turistorganisation. Ett resultat av dessa kontakter var att under ca 20 år passerade Adac-rally genom Älvdalens kommun. Utbyte skedde också med turistbyråpersonalen, som praktiserade hos varandra.

Därefter tillkom utbyte mellan skolorna. Hans och Lena Norin och Karin Hård vid Älvdalsskolan var drivande krafter i det utbytet. Numera är det ett ungdomsutbyte som organiseras av Ungdomsrådet.  

Även polisen har haft utbyte med Schönberg, bl a har schönbergs-poliser varit i Älvdalen och övat halkkörning.

Företagare och hantverkare har deltagit i utbytet. Försäljare från Schönberg har i flera år deltagit i Företagsmässan i Älvdalen och hantverkare från Älvdalen har inbjudits till Schönbergs julmarknad. Ett populärt inslag vid Företagsmässan har varit Kalle Puchs blomsterförsäljning.

Kalle Puch, som nu är bortgången, var en stor älvdalsvän och lärde sig även svenska. Hans son fortsätter traditionen att komma till Älvdalen och sälja blommor. Det har även uppstått personliga relationer genom att man fått vänner och bekanta i Schönberg och i Älvdalen.  

En delegation från Schönberg var inbjuden till Älvdalen, den 18 – 21 mars 2010 för att fira 35-års jubileum av vänförbindelsen. Samtidigt kom även skolungdomar från Schönberg till Älvdalen som en del i utbytet. Ungdomarna bodde i familj hos de ungdomar som i fjol deltog i utbytet i Schönberg och de stannade en vecka.

Ungdomsrådet hade lagt upp ett program för utbytet. En friluftsdag förlades till Navardalen, som är en speciell plats för schönbergsborna, förknippad med Owe Zacheusson som den är. Där hade man aktiviteter som skoteråkning och pimpling. Den 20 mars 2010 var det jubileumsmiddag i Rots bystuga.

Klicka här för att komma till Schönbergs webbsida! 

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197