Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Porfyrverket i Västäng

Nya Porfyrverket i Västäng, Älvdalen, var nytt år 1897 och i drift tills det blev ett levande museum. Nu är det ett kulturminne och vid de guidade visningarna kan man gå in i huset och se hur det är fyllt av maskiner med vars hjälp porfyren bearbetades och polerades.

Promenera också gärna längs Rämmaån; där ligger smedjan som hörde till porfyrverket, en gammal kvarn med kvarnstuga och bortom kvarnen gamla skvaltkvarnar.

Fakta porfyr

Älvdalsporfyren bildades för 1,7 miljarder år sedan på ett 15 kvadratmil stort område. Den är en vulkanisk bergart och innehåller de tre mineralerna kvarts, fältspat och glimmer. Porfyren är en sprucken och hård bergart. I en hårdhetsskala på 1–10 ligger porfyren på 7. (Diamant har hårdhet 10.) Porfyr finns i ett antal olika färgkombinationer. Den vanligaste är en röd variant, benämnd Bredvadsporfyr. Det är den som bl.a. ger våra vägar dess röda färg. Varje porfyrvariant har fått sitt namn efter resp. fyndort.

Några kända verk av porfyrartad granit (Garbergsgranit) är Karl XIV Johans sarkofag i Riddarholmskyrkan och Rosendalsvasen vid Rosendals slott, Stockholm.

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197