Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Museer och sevärdheter

Tingshuset, Älvdalens bibliotek
Tingshuset, Älvdalens bibliotek
Buskoviusstenen
Buskoviusstenen
Kyrkhärbret i Älvdalen
Kyrkhärbret i Älvdalen

Tingshuset

Tingshuset uppfördes 1912-13 efter ritningar av arkitekten Edw. Dahlbäck från Falun. Byggmästare var J. Eriksson från Stora Tuna. Bygget kostade 75 000 kr inkl möblemang. Huset är uppfört i den nationalromantiska stil, som var vanlig vid sekelskiftet. Planeringen för ett nytt tingshus hade då pågått sedan 1884!  

 

Buskoviusstenen

Buskoviusstenen, som finns efter vägen mellan Älvdalen och Särna, är rest till minne av Daniel Buskovius, den älvdalske präst som 1644 ledde ett bondetåg i avsikt att inta det då norska Särna. Inte en blodsdroppe spilldes under övertagandet. 

 

Kyrkhärbret

Sveriges äldsta timmerbyggnad, daterad till år 1285, står på prästgårdstunet söder om Älvdalens kyrka.

 

Porfyr- och Hagströmmuseet

Porfyr- och Hagströmmuseet ligger centralt beläget i Älvdalen. Här finns bland annat en omfattande samling bruks- och prydnadsföremål i porfyr, en utställning om framställningen av järnmalm, samt en stor utställning av instrument tillverkade av AB Albin Hagström i Älvdalen åren 1925–1983.

 

Världens största armborst

Vid södra infarten till Älvdalens kyrkby står världens största armborst: 12 m högt och 5 ton tungt.

 

Lomkällan

Vid Lomkällan norr om Särna ligger Särna skogsmuseum med sommarservering.

 

Särna gammelgård

I Särna gammelgård visas drygt 1000 fornsaker, till största del föremål som hör till hem, hushåll, jakt och boskapsskötsel i det gamla bondesamhället. Här finns också gammelkyrkan, en populär bröllopskyrka sommartid.

 

Rot Skans

Rot Skans är Älvdalens hembygdsgård. Skansen är en befästningsanläggning uppförd år 1677 under Karl XI:s regeringstid till skydd mot överfall från Norge. Från befästningen finns idag vallarna och brunnen kvar.

Evertsbergs gammelgård

I samlingarna på Evertsbergs gammelgård ingår 100-talet föremål med anknytning till det gamla bondesamhället. Gården används bland annat på Evertsbergs dag under bygdeveckan. Då bakas tunnbröd i den stora bakugnen, byns hemslöjdare säljer hantverk och smeden arbetar i gårdens smedja.

 

Idre hembygdsgård

Idre hembygdsgård ligger i det gamla skolhemmet, och invigdes första advent 1999. Gården används som utställningslokal med hembygdsmuseum i övre plan.

 

Viltvattenområdet Övre och Nedre Glysjön

Särna Skogsmuseum har påtagit sig uppgiften att restaurera viltvattenområdet Övre och Nedre Glysjön, i syfte att förbättra förutsättningarna för vilt och fågelliv. Glysjön ligger cirka 2 mil söder om Särna längs riksväg 70.

 

Naturum Fulufjället

Naturum Fulufjället ligger vid parkens huvudentré, Njupeskärsentrén. Här kan du få vandringstips, titta på utställningar om Fulufjället, delta i olika aktiviteter, föreläsningar och guidade turer, titta på naturfilmer, se på småkryp, känna på ett älghorn, gissa bajset och mycket, mycket mer.

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197