Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

PRESSMEDDELANDE

Sverigepremiär – visning av de nytillverkade Hagströmgitarrerna

Porfyr- och Hagströmmuseet, Älvdalen, tisdagen den 12 april klockan 10.00

HAGSTRÖM – ett namn som får musiker att minnas – minnas en tid då musiken framfördes utan play- eller singback. Då det spelades och dansades i varje Folkets hus, bystuga och folkpark från Malmö i söder till Kiruna i norr.

HAGSTRÖM – ett namn som blivit ett begrepp inom musikindustrin, och som för länge sedan fått kultstatus. Inte bara i Sverige utan i hela världen!

Sverige är i dag ett musikland som möts med respekt ute i världen och genererar exportinkomster på minst 4,5 miljarder årligen. Utan tvekan har företaget AB ALBIN HAGSTRÖM väsentligt bidragit till att lägga grunden till denna utveckling.

AB ALBIN HAGSTRÖM startades på 20 – talet i Älvdalen, Dalarna, av den då 17-årige Albin Hagström. Till en början tillverkades dragspel men så småningom övergick man också till produktion av elgitarrer, förstärkare och sånganläggningar. Från den blygsamma starten expanderade företaget snabbt med musikaffärer och fabriker i hela Norden. Även i England och USA startades tillverkning.

Redan 1939 öppnade man ett kontor i det fashionabla Rockefeller Center i New York. Där var det inte många andra Svenska företag som hade kontor vid den tiden.

När företaget var som störst exporterades musikinstrument över hela världen. USA var den största marknaden. Många kända artister, som Elvis, Ove Törnkvist, Jimmy Hendrix, Larry Coryell, Frank Zappa, Carl Jularbo och många fler, valde att spela på Hagströminstrument. När ABBA gav sig ut på turné använde man instrument och förstärkare från AB ALBIN HAGSTRÖM, en storartad märkes- och marknadsföring av produkterna som kan vara svår att överträffa. Vid den tiden var också HAGSTRÖM internationellt välkända för den spetsteknik i elektronik och teknik som utvecklades i Älvdalen, tack vare älvdalingarnas tekniska begåvning och hantverksskicklighet. Nämnas kan den världsberömda H-profilen för gitarrhalsar samt den tredimensionella knappen för dragspel.

Totalt tillverkades under företagets 50-åriga historia c:a en miljon elgitarrer, elbasar, högtalare, förstärkare och dragspel vid fabriken i Älvdalen.

 

Konkurrensen från andra instrumenttillverkare, i bl a Japan, gjorde dock till slut vidare produktion i Sverige olönsam, och 1983 tillverkades den sista elgitarren, Hagström Super Swede, och elbasen med samma namn. Kvaliteten var då på topp och mer fulländade instrument får man leta efter än i dag. Dagspriserna på instrument från de sista produktionsåren är därför fortfarande mycket höga.

Nu, drygt 20 efter fabriksnedläggningen, har dock efterfrågan på instrument med Hagströmkvalitet blivit så stor att nyproduktion startats. Genom ett avtal mellan AB ALBIN HAGSTRÖM och American Music & Sound (AM&S) kommer nu de flesta av HAGSTRÖMS gamla gitarrmodeller att nytillverkas, denna gång i USA och i China.

 

Tisdag 12 april klockan 10.00 kommer modeller ur den nya produktionen att visas vid en presskonferens på Porfyr- och Hagströmmuseet i Älvdalen. Museet är inrymt i delar av den gamla instrumentfabriken och lagret. Var passar en visning av nya Hagströminstrument bättre än i de lokaler som fram till för 25 år sedan utgjorde den sista anhalten innan då nytillverkade Hagströminstrument lämnade Älvdalen?

Före presskonferensen kommer de f d anställda som deltagit i den gamla produktionen vid Hagströmfabriken, var och en specialist inom sitt område , att nagelfara de nya instrumenten för att bedöma kvaliteten på nyproduktionen.

Gitarrerna kommer också att provspelas av, bl a, gitarristen Claes Yngström från bandet Sky High.

Vid presskonferensen deltar representanter för de nya produkterna, försäljningscheferna för de amerikanska, tyska och svenska marknaderna, representanter för AB ALBIN HAGSTRÖM samt representanter för Älvdalens Kommun.

Välkommen till Porfyr- och Hagströmmuseet i Älvdalen!

Bilder och ytterligare information om nytillverkningen av instrumenten, modeller och teknik, finns att hämta på www.hagstromguitars.com/index.html, samt på www.alvdalen.se/alvdalen05/hagstrom/nytillverkninghagstrom.htm

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197