Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Gunnel - Novellfilm inspelad i Älvdalen.
Gunnel, SVT2 tisdagen den 7 juli 2009 kl. 21.30.

Novellfilm: Gunnel
Novellfilm i regi av Henrik Gyllenskiöld och Tomas Norström.
Nyårsafton 1959: tre kvinnor och en man jobbar nattskiftet på telegrafstationen i Trångsele. Längtan efter närhet, kanske kärlek, eller ett bättre liv på annan ort präglar stämningen under natten. Sextiotalet dundrar in och i skenet från fyrverkerierna ställs saker och ting på sin spets.

I rollerna: Jessica Pellegrini, Ylva Törnlund, Jacob Nordenson, Sofia Pekkari, Vincent Pellegrini och Cecilia Nilsson.

SVT visar de tävlande filmerna i årets novellfilmstävling på Göteborgs filmfestival. Det här är den sjätte filmen.

Även i SVT24 8/7

Älvdalens kommun vill rikta ett stort och uppriktigt TACK till alla älvdalsföretag (Knuts Bygg AB, Gustafssons Däck och Sten, Byggmäster, RV-El), kommunanställda och privatpersoner som ställde upp och gjorde filminspelningen möjlig. Som exempel kan nämnas Håkan Hellman från Knuts Bygg, som bemannade traktor och höglyft under hela dagen, från tidigt onsdag morgon, och som lämnade inspelningsplatsen först vid 12-tiden natten mot torsdag! Många andra kan också nämnas, men "En nämnd och ingen mer glömd", för att inte riskera att missa någon. Tack, allihop, som gjorde inspelningen möjlig! 

Klicka här för att se flera bilder från inspelningen!

Produktionsbolaget Petrelius Film har av Sveriges Television och Svenska Filminstitutet fått i uppdrag att producera novellfilmen Gunnel. Filmen ingår i den s.k. ”Novellfilmssatsningen 2008”, en nationell tävling där sex manuskript av drygt hundra plockats ut och fått finansiellt stöd.

Manuskriptet är skrivet av skådespelaren Tomas Norström, känd från Pistvakt, Jägarna m.m., som även kommer att stå för regi tillsammans med Henrik Gyllenskiöld.

Filmen kommer att ha premiär under Göteborgs Filmfestival i januari 2009, och visas i SvT senare under våren. Den kommer även att distribueras till TV-bolag i norden och internationellt.

Då handlingen utspelar sig under nyårsnatten 1959 är behovet av vinterbilder och miljöer stort. Man har därför fastnat för Älvdalen, där Dalgatan i anslutning till kyrkan stämmer väl överens med regissörernas vision. Att det där dessutom finns tillgång till ett lokalt ”snöförråd” (plus det förråd som skapats för Vasaloppet) gör att inspelningen är möjlig att genomföra, även om det skulle saknas naturlig snö. Tanken från början var att endast lägga inspelningen av utomhusbilderna i Dalarna, men då man även fann utmärkta inomhusmiljöer i Älvdalen har man nu bestämt att förlägga hela inspelningen där.

Synopsis GUNNEL

1959. Nyårsafton i en liten ort i norra Sverige. Gunnel jobbar nattskift på växeltelegrafen. Hon lämnar sin son Johan hos tant Lundberg som är ortens dag- och i Johans fall även nattmamma När Gunnel anländer till jobbet blir hon uppvaktad av chefen, Lennart som bjuder upp till dans i fikarummet. Ingrid, stationens vaktföreståndare ( = ung. dagens tidsstudieman ) är hemligt förälskad i Lennart och gör klart för Gunnel att ………

Rickard Petrelius
petrelius film
bleckotornsgränd 1
118 24 Stockholm
tel +46 8 6426363 +46 706 587043

 
Anders Barke
anders.barke@alvdalen.se
0251-314 56

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197