Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

[Puffar]

Älvdalens kommun på topposition, igen!


"6. Älvdalen

Kommentarer om  Älvdalen

I Älvdalens kommun bor cirka 7 300 personer i orter som Älvdalen, Särna och kanske mer bekanta Idre. I Älvdalen finns 18 kvadratmil nationalparker och naturreservat och i den norra delen av Älvdalens kommun finns Sveriges sydligaste fjällvärld. Delar av Vasaloppet går genom orter i Älvdalens kommun med legendariska namn som Evertsberg och Mångsbodarna.

Älvdalens kommun placerar sig på en total sjätteplats i årets kartläggning. Denna placering bygger på en hedrande och mycket stark prestation i form av att kommunen är nummer ett när totalt antal gästnätter per invånare mäts. Vidare bidrar en fjärdeplats räknat i antalet fritidshus per invånare, en 15:e plats i antalet campingnätter samt en 16:e plats i fråga om omsättningen inom hotell och camping. Restaurangernas omsättning ger Älvdalens kommun en 21:e plats i den kategorin och drivmedelsförsäljningen är den 18:e största av Sveriges 290 kommuner. Beräknas andelen utländska gästnätter ges en 46:e plats och detaljhandeln i kommunen ligger på 145:e plats i Sverige. Båtnattsstatistik saknas."

Ovanstående kan man läsa i rapporten "Besöksnäringen i Sverige", framtagen av Handelns utredningsinstitut på uppdrag av Svensk Handel och Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare.

Två kommuner i Dalarna finns med på tio-i-topp-listan, Älvdalen (6) och Malung-Sälen (4).

I fjol omsatte besöksnäringen i Sverige 252 miljarder kronor och hade 160 000 anställda på årsbasis, enligt branschorganisationen Svensk turism.

Strömstad är - för tredje året i rad - den kommun som är bäst på turism, uppger SVT:s Rapport. Med bäst menas att det är i Strömstad som besöksnäringen genererar mest intäkter till kommunen.

Närheten till havet och till Norge är förklaringen till Strömstads topplacering, enligt rapporten. Åre är tvåa och Tanum trea.

Övriga kommuner på Svensk Handels och SHR:s tio-i-topp-lista: 4) Malung-Sälen, 5) Härjedalen, 6) Älvdalen, 7) Stockholm, 8) Eda, 9) Sotenäs, 10) Arjeplog. (TT)

Läs hela undersökningen genom att klicka här!

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197