Senaste nytt om branden på Älvdalens skjutfält -

Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

[Puffar]

Senaste nytt om branden på Älvdalens skjutfält


 

Det viktiga meddelandet till allmänheten (VMA) drogs tillbaka söndag den 29 juli från klockan 15.00 då branden ansågs vara under kontroll. Det är dock fortsatt förbjudet att beträda brandområdet.

The Important Message to The Public was recalled from Sunday July 29th 3 PM as the fire is deemed to be under control. It is however still forbidden to enter the fire area.


Brandområdet är beläget 47 km nordväst om Älvdalen, 20 km sydost om Särna och 49 km sydost om Idre.
Här kan du läsa frågor och svar om branden och släckningsarbetet


Aktuell information från räddningstjänsten

INFORMATION UPPDATERAD ONSDAG 3 AUGUSTI klockan 13.00

Klockan 11.42 fredag 3 augusti 2018 lämnade Räddningsledaren över ansvaret av brandområdet på Älvdalens skjutfält vid Trängslet till markägaren Fortifikationsverket. Det är nu Fortifikationsverket som ansvarar för att bevaka och eftersläcka där det behövs. 

Du kan fortsätta att följa arbetet inom brandområdet på Fortifikationsverkets webbplats

INFORMATION UPPDATERAD TORSDAG 2 AUGUSTI klockan 12.30

Eftersläckningsarbetet på Älvdalens skjutfält går enligt plan. Imorgon kommer området lämnas över till Fortifikationsverket som tar över den långsiktiga arbetet med eftersläckning. Staben har upplösts och nu pågår återställning av brandstationen i Särna.

INFORMATION UPPDATERAD ONSDAG 1 AUGUSTI klockan 19.54

Under dagen har arbetet med att färdigställa eftersläckningen fortsatt. Avveckling går enligt planering och nu pågår en inventering samt ihopsamling av materiell.

INFORMATION UPPDATERAD ONSDAG 1 AUGUSTI klockan 07.40

Natten har varit lugn. Begränsningslinjerna har hållits och eftersläckningsarbetet går enligt planering. Inriktningen för insatsen är den samma som tidigare: påbörja eftersläckningsarbetet, viss beredskap för nya bränder och håll begränsningslinjerna.

INFORMATION UPPDATERAD TISDAG 31 JULI klockan 18.35

Samtliga infartsvägar till brandområdet på Älvdalens Skjutfält vid Trängslet är fortfarande avstängda

Det är inte tillåtet att färdas in i brandområdet. Området är under bevakning och det är inte helt säkert för allmänhet att vistas på mark och vägar. Samtliga infartsvägar är stängda och markerade med skyltar för att förhindra obehöriga att köra in. Avstängningen gäller tills vidare.

INFORMATION UPPDATERAD TISDAG 31 JULI klockan 17.40

Den 31 juli klockan 16.00 överlämnar räddningsledare Johan Szymanski första delen (sektorn) av brandområdet till Generaldirektören för fortifikationsverket Maria Bredberg Pettersson.

Det är första sektorn av totalt åtta som nu succesivt ska överlämnas till Fortifikationsverket som är markägare av Älvdalens skjutfält.

Brandområdet är uppdelat i olika sektorer. Innan en sektor kan överlämnas till markägaren har räddningstjänsten avslutat släckningsarbetet och tillsammans med markägaren noggrant gått igenom området. På torsdag beräknas samtliga områden vara överlämnade.

INFORMATION UPPDATERAD TISDAG 31 JULI klockan 07.50

Eftersläckningsarbetet och planeringen för överlämningen av brandområdet går enligt plan. Slangsystem ska under dagen justeras och läggas om. Enligt plan ska de första sektorerna under dagen lämnas över till Fortifikationsverket. Insatsens inriktning är att hålla begränsningslinjerna och påbörja eftersläckningsarbetet. Fortfarande finns det beredskap för uppkomst av nya bränder.

Vädret kommer under dagen att kunna ge växlande molnighet med stackmoln och en maxtemperatur på 26 grader idag.

INFORMATION UPPDATERAD MÅNDAG 30 JULI klockan 17.50

Det påbörjade eftersläckningsarbetet går enligt plan. Det stora brandområdet är uppdelat i mindre sektorer, släckningsstyrkan betar systematiskt av bit för bit. Några sektorer är helt klara.

Ett första möte har hållits med Fortifikationsverket och man är överens om att överlämningen av eftersläckningsarbetet ska ske sektor för sektor.

I övrigt är läget ännu lite bättre än i morse. Vi följer avvecklingsplanen och en del funktioner, som t.ex. SMHI och GIS, lämnar staben i Särna idag efter fullgjort uppdrag.

– Målet är att på fredag får Särnas brandbilar rulla in i garaget igen, säger en trött men nöjd räddningschef Johan Szymanski. 

INFORMATION UPPDATERAD MÅNDAG 30 JULI klockan 14.45

Just nu pågår vattning 20 meter in över begränsningslinjerna. Man kollar också noga om marken är ljummen eller kall. De är en viktig åtgärd, eftersom marken måste vara kall så att elden inte blossar upp igen.

Dagens inriktning kvarstår, påbörja eftersläckning, ha viss beredskap för nya bränder och hålla begränsningslinjerna.

Vår meteorolog talar om lokala skurar med eventuell åska, svaga till måttliga sydliga vindar och en temperatur på cirka +26 grader. Detta gäller för både måndag och tisdag. 

INFORMATION UPPDATERAD MÅNDAG 30 JULI klockan 11.20

Klockan10.15 lämnade de tyska brandmännen Särna. De kommer att passera Älvdalen, Mora, Falun, Borlänge, Ludvika, Örebro, Motala, Jönköping och Skillingaryd på sin väg söderut genom Sverige mot Tyskland.

Idag arbetar cirka 85 personer i brandområdet på Älvdalens skjutfält vid Trängslet. En helikopter övervakar området från luften för att snabbt upptäcka eventuellt nya bränder som kan blossa upp.

En ny grupp har tillsats i staben på Särna brandstation för att börja planera inför en överlämning av området. När överlämningen kommer att ske är ännu inte beslutad och arbetet med insatsen fortsätter tillsvidare.

Nu finns även Röda korset på plats. De hjälper till med allt från skavsår till omplåstring, stukningar och massage. De letar nu aktivt efter frivilliga massörer som har en bakgrund som sjukgymnast och/eller massör.

INFORMATION UPPDATERAD MÅNDAG 30 JULI klockan 08.30

Natten har varit lugn. Nästan all personal har fått välbehövlig nattvila. Målet idag är att fortsätta släckningsarbetet med full styrka. Mantrat är att ”vara på tå och hålla ut”.

Planering, inventering, reparationer och allmänt underhåll kommer att fortgå.

INFORMATION UPPDATERAD SÖNDAG 29 JULI klockan 22.30

Det ser fortsatt bra ut. Inget släckningsarbete kommer att pågå i natt men vi har beredskap om nya bränder blossar upp. Brandområdet kommer att bevakas av personal i bandvagn.

Planeringen inför överlämningen till Fortifikationsverket fortsätter. De kommer, som markägare, att ansvara för eftersläckningsarbetet.

I morgon förmiddag, cirka 10.00, kommer vi att vinka av våra tyska vänner som hjälpt oss med brandbekämpningen med den äran.

BRANDEN PÅ ÄLVDALENS SKJUTFÄLT ÄR UNDER KONTROLL

- Vi har klarat ödesdagen med kraftig vind och åskoväder på lördagen och kan nu äntligen säga att branden är under kontroll, säger Johan Szymanski, räddningsledare, Mora kommun.

De två tidigare viktiga meddelandena till allmänheten (VMA), har dragits tillbaka. Det är dock fortsatt förbjudet att beträda brandområdet.

- Vi kommer nu skapa en yta mellan branden och naturen, som en kraftig sarg runt en hockeyrink, som är helt släckt och ska hindra glödbränder från att spridas utanför området, säger Johan Szymanski.

Från och med tisdag påbörjas överlämningen av bevakningsansvaret för området till Fortifikationsverket, som äger marken. De kommer att ha en brandbil och helikopter i beredskap.

Det kommer även att finnas en fortsatt hög beredskap med brandmän, soldater och helikoptrar om det skulle börja brinna igen.

- Vi kommer inte lämna området, säger Johan Szymanski.

Var väl förberedda

Branden på Älvdalens skjutfält är inne på sin 17:e dag. Brandmän, soldater, myndigheter, organisationer, frivilliga och många fler har kämpat dygnet runt för att försöka begränsa och släcka branden.

Lördagsdygnet betecknades av räddningsledningen som ett ödesdygn, med både hårda vindar och kraftig åska.

- Tack vare att vi förberedde begränsningslinjer och stärkte upp utsatta delar redan i förväg lyckades vi hantera branden inom begränsningslinjerna trots att helikoptrarna tvingades ner på backen under ett antal timmar igår, jag är djupt imponerad och tacksam över det arbete som personalen åstadkommit. Man ska komma ihåg att räddningsledningen koordinerat och prioriterat insatsen, men det är arbetet där ute på fältet som varit avgörande för att vi nu befinner oss i det goda läge vi gör, säger Johan Szymanski.

Branden som en hockeyrink

Prognosen framåt tyder på regn under söndagsdygnet och en avmattning av vindstyrkan. Det i kombination med effekten av det arbete som utförts både från marken och från luften medförde att räddningsledaren fattade ett nytt inriktningsbeslut under söndagen.

- Läget är avsevärt bättre, tidigare inriktningsbeslut om att hålla gränsen kvarstår men framförallt gäller nu att påbörja eftersläckning i brandområdet. Jag har tidigare beskrivit det som en hockeyrink – inne på själva spelplanen kan det fortsätta pyra och ryka utan problem, men vi måste bygga en väldigt stark sarg som ser till att ingenting från spelplanen kan leta sig ut, berättar Johan Szymanski.

För att markområden ska kunna betecknas som släckta krävs mer än 50 millimeter regn per kvadratmeter.

INFORMATION UPPDATERAD SÖNDAG 29 JULI klockan 15.45

Det viktiga meddelandet till allmänheten (VMA) är tillbakadraget från klockan 15.00 då branden anses vara under kontroll. Det är dock fortsatt förbjudet att beträda brandområdet.

Regnet som kom under tidig morgon och förmiddag mätte cirka 10 millimeter, något mindre på vissa områden och något mer på andra. För att få någon brandsläckningseffekt behöver det komma mer än 50 millimeter regn. Tyvärr gick den stora regnfronten i utkanten av brandområdet så vi hoppas på mer regn nu. Vår meteorolog lovar lokala skurar under eftermiddagen med en uppklarning i kväll. Vilken typ av eftersläckningsarbete det kommer bli kommer att vara beroende av mängden regn framöver.

Observera att det totala eldningsförbudet i länet fortsätter att gälla trots helgens regn.

INBJUDAN TILL PRESSKONFERENS
Med anledning av skogsbranden på Älvdalens Skjutfält/Trängslet kallar räddningsledare Johan Szymanski till presskonferens. Han ger uppdatering av läget och kommande aktiviteter. Deltar gör även biträdande räddningsledare Peter Bäcke.

Tid: Söndag 29 juli klockan 15.00
Plats: Presstältet mitt emot Särna brandstation, Särna

Välkomna!

För information, kontakta räddningsledarens presstelefon: 0250-267 90

INFORMATION UPPDATERAD SÖNDAG 29 JULI klockan 10.40

- Nu går det bra. Vi har haft vädret med oss och vi kan börja omfördela våra styrkor och vårt material till norra brandområdet säger räddningsledare Johan Szymanski. Vi har branden under så mycket kontroll vi kan ha just nu men det kan snabbt ändras om vi får in ett kraftigt åskväder t.ex. Vi har fortfarande tillgång till 8 helikoptrar som kan rycka in snabbt om det behövs.

Vi går nu in i nästa fas, som innebär planering av överlämning till Fortifikationsverket* och arbetet med eftersläckningen.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har ringt och berömt vår insats och han är mycket imponerad av vårt arbete med branden.

*Fortifikationsverket äger och förvaltar Sveriges försvarsfastigheter

INFORMATON UPPDATERAD SÖNDAG 29 JULI klockan 6:50

Natten har varit lugn och vi har haft vädret på vår sida. Släckningsarbetet går enligt plan. Väderprognosen för söndagen kvarstår, under dagen väntas skurar med inslag av åska. Till kvällen blir det klart väder.

Här hittar du tidigare lägesbilder och historik gällande branden på Älvdalens skjutfält 

Länkar för aktuell och viktig information:


Älvdalens Kommun på Facebook

Krisinformation Sverige - Viktigt meddelande till allmänheten i Trängslet

Aktuell information på Sveriges Radio Dalarna

1177 - information om hur du påverkas av brandrök

Se försvarsmaktens film om brandbekämpningen vid Älvdalens skjutfält

 

Under kvällen har branden hoppat över begränsningslinjen i det norra brandområdet. Vi har börjat en släckningsinsats med flygplan. Branden är inte inom något riskområde där det kan finnas  odetonerad  ammunition. Så vi kan jobba på platsen. Det är just nu för rökigt för att skicka in helikoptrarna. Men markpersonal är på väg.   

    

Tidigare under dagen fick vi problem med vår vattenförsörjning, men vi har nu hittat andra vattenkällor som vi kan använda oss av och som fungerar bra. Bränderna som blossade upp på södra sidan av brandområdet har varit besvärliga, men där har inte branden spridit sig över begränsningsområdet  

    

De planerade skyddsavbränningen är avslutad för dagen och om vädret tillåter så upptar vi dem igen under morgondagen.   

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197