Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

[Puffar]

Extratjänster inom förskola, vård och omsorg


I oktober 2016 startades projektet ”Jobb i norr” i Älvdalen, ett arbete för att få ut nyanlända och långtidsarbetslösa personer inom yrken där det finns ett stort behov av arbetskraft. Det nationella initiativet kallas för extratjänster och administreras av Arbetsförmedlingen.

I Dalarna är det brist på bland annat lärare och personal inom vården. Arbetet inom ”Jobb i norr” går ut på att matcha rätt person till rätt arbetsplats.

Det har varit ett mycket lyckosamt projekt hittills med 17 nyanlända personer som har kommit ut i arbetslivet. Med hjälp av coacherna landar de nyanlända bra och kommer in i arbetet på ett smidigt sätt. De avlastar ordinarie personal genom att utföra enklare sysslor samtidigt som de själva tränar språket, de får in en fot på en arbetsplats, de träffar och lär känna människor och de blir en del av samhället.

En av framgångsfaktorerna för arbetet är att kommunen har lokalt förankrade coacher som jobbar i nära samarbete med arbetsförmedlingen, SFI och de nyanlända. Coacherna blir länken mellan arbetsgivare och arbetssökande och finns inledningsvis på plats för en smidig introduktion av de nyanlända. När det visar sig att det fungerar bra på ett par ställen har fler vågat på att ta emot nyanlända personer. Nu finns till och med en efterfrågan på dessa extra tjänster.

Tirhas, Khatira och Tsehaynesh är några av de nyanlända som har kommit ut i arbetslivet med hjälp av kommunens arbetsmarknadscoacher och de så kallade extratjänsterna. Alla tre jobbar på Höghols förskola och trivs otroligt bra och är mycket omtyckta av barnen och den ordinarie personalen.

Hittills har man fokuserat på arbetsplatser inom kommunal verksamhet, så som vård och omsorg, förskolor och kostenheten. Så småningom kommer projektets coacher även att rikta sig mot det privata näringslivet.

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197