Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

[Puffar]

Minecraft på älvdalska


För att älvdalskan ska fortsätta att talas behöver man intressera barn och unga för språket. Nu tar sig älvdalskan in på en arena där barn och ungdomar gillar att vara, nämligen på dataspelet Minecraft.

Initiativtagarna till projektet, Christopher Pennington från USA och hans hustru Emilia Stjernfelt, är båda språkintresserade och har upptäckt det fascinerande språket älvdalska och sett behovet av att bevara detsamma. Eftersom båda ofta spelar Minecraft dök tanken upp att använda just Minecraft som ett medel för att försöka hjälpa till att få älvdalskan att överleva. Tillsammans med en projektgrupp arbetar de nu med att utveckla en egen äventyrsvärld i Minecraft för Älvdalen och älvdalskan.

Älvdalens kyrkby med omgivningar byggs upp och all text och allt tal blir på älvdalska. Kyrkan och en del annat är redan klart, men än återstår mycket jobb. Så småningom hoppas man kunna bygga upp även de omgivande byarna i Älvdalens socken, som exempelvis Rot, Åsen och Västäng.

För att projektet ska kunna bli klart inom rimlig tid hoppas man på att få hjälp från många duktiga personer. Spelar du själv eller känner du någon spelar Minecraft mycket, tycker om att bygga saker i spelet och kanske till och med förstår kommandoblocken och Redstone, är du välkommen att hjälpa till. Anmäl ditt intresse på internetadressen biwara.nu så blir du kontaktad av projektgruppen.

Nästa höst kan spelet vara färdigt om allt går som det ska.

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197