Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

[Puffar]

Kulturpristagare 2017


Älvdalens kommuns kulturpris utdelas årligen som erkänsla, uppmuntran och stöd för förtjänstfull insats inom kulturområdet såsom dans, film, folkbildning, forskning, hembygdsvård och hembygdsutveckling, konst, konsthantverk, kulturminnesvård, litteratur, musik, teater eller annan betydande kulturell verksamhet.

I år handlar det om hantverk i form av design och klädskapande.

Motiveringen för årets kulturpristagare lyder sålunda:

”Med rötter i det vilda och vackra Särna skapar Anna Spånberg mode för en hel värld. Kraft och inspiration hämtas ur natur- och kulturmiljöer och förvandlas till unika kreationer och spännande kollektioner. Annas blick för mode och design har gjort henne internationellt framgångsrik och samtidigt har hon gjort Älvdalens vildmark känd”.

Anna Spånberg är en ung lovande designer som redan gjort sig ett namn på de internationella modescenerna. Hon är utbildad vid Textilhögskolan i Borås och på Beckmans Designhögskola i Stockholm.

Intresset för det här med mode och design började tidigt. Redan som liten hade Anna livlig fantasi. Hon läste mycket och skrev berättelser och böcker. Anna minns Sin första kreation. Den gjorde hon tillsammans med sin pappa, Ulf Spånberg, då hon inte var så gammal. ”Det blev nog en mer fantasifull än en vacker skapelse, menar Anna.”

Naturen är en outtömlig inspirationskälla för Anna och från egna naturupplevelser vid exempelvis jakt och fiske i skogen och på fjället hämtar hon sina idéer och sin inspiration. Med kollektionen ”Into the wilderness” har hon tävlat internationellt. I kollektionen har Anna arbetat med draperat och plisserat siden i kombination med viltpäls. Kollektionen är baserad på erfarenheter och minnen från hembygden Särna med de djupa skogarna, fjället och Njupeskärs imponerande vattenfall.

Utmärkelsen ”Årets kulturpristagare 2017” betyder mycket. ”Det är ju ett bevis på att kommunen och de som har nominerat mig tror på mig och det jag gör. Det sporrar såklart, säger Anna.”

För närvarande jobbar Anna för företaget Jofama i Malung. Företaget designar plagg i skinn för kändisar som Måns Zelmerlöw, Jill Johnson och Ace Wilder.

Samtidigt har Anna ett eget företag där hon vill få uttryck för sin kreativitet inom flera områden och tillsammans med olika intressenter. Hon har precis inlett ett spännande samarbete med Claes Callman på företaget Claes Guld & Silver.

Vill du se och uppleva Annas fantastiska kollektion har du chansen redan den 27 maj på Naturum vid Fulufjället i Särna. Det blir vernissage och Anna finns såklart på plats och berättar om sin kollektion och andra alster. Utställningen, med bland annat bilder av kollektionen tagna av den duktiga fotografen Magnus Kvick, finns på Naturum hela sommaren fram till den 30 september.

Kulturpriset delades ut lördagen den 13 maj i samband med Älvdalens Företagsmässa. Kommunstyrelsens ordförande Peter Egardt delade ut priset. Närvarade gjorde även Landshövding Ylva Thörn.

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197