Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

[Puffar]

”Växeln hallå, hallå!"

Receptionisterna i Mora, Orsa och Älvdalen
Receptionisterna i Mora, Orsa och Älvdalen

Nej, riktigt så blir förmodligen inte svaret när du ringer till kommunen i Mora, Orsa eller Älvdalen.
Mycket har dock förändrats i den kommunala telefonin under de senaste månaderna, både för dig som ringer till kommunerna och för de som jobbar i  växeln i Mora, Orsa eller Älvdalens kommuner.
Sedan augusti i år finns kommunerna nämligen i samma växelsystem, och telefonisterna kan hjälpa varandra vid stora belastningar på växeln, genom s k ”overflow”: Blir det kö till  t ex  Älvdalens växel hoppar det automatiskt över till Moras eller Orsas växel, och de svarar ”Välkommen till Älvdalens kommun” och hjälper dig vidare, och vice versa.

Detta ökar tillgängligheten, alltså chansen att du får svar när du ringer, men kan också göra att du möts av en röst du inte är van vid när du ringer till ”din” kommun. Det här ställer naturligtvis extra krav på den som arbetar i växeln, eller receptionen som det mera rätt bör kallas, och undan för undan lär sig telefonisterna mer och mer om hur de olika kommuneran är organiserade, för att du ska komma rätt.
Telefonistens arbete går samtidigt mer och mer över till att vara receptionistens, den som vet det mesta om kommunen, och nu inte bara den egna, utan även grannkommunen. På ungefär samma sätt arbetar man nu i alla kommunala receptioner i Dalarna. Denna samverkan minskar sårbarheten högst påtagligt vid t ex sjukdom eller semestrar, genom att det alltid finns kunnig personal tillgänglig, som kan guida en besökare rätt. 
Bilden togs vid en av de återkommande träffarna mellan receptionisterna i Älvdalen, Mora och Orsa, den här gången i Älvdalen den 12/12 2012, och visar ansiktena bakom de flesta av de röster du kan mötas av när du ringer till någon av våra kommuner.  Sammanlagt hanterar de upp emot 800 samtal per dag, och det gör de med den äran. F r v Eva-Greta Berglund-Allringer, Margaretha Garbergs, Ann-Sofie Werf, Barbro Eriksson, Ulrika Björnhem, Marie Nilsson, Agneta Broberg Enmalm, Liselott Lövgren och Karin Olsson.

 
Anders Barke
anders.barke@alvdalen.se
0251-314 56

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197