Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Älvdalen och älvdalska

Älvdalen och älvdalska

Förskoleavdelning med älvdalska

Vi kan nu erbjuda en förskoleavdelning där älvdalskan är ett av huvudspråken som talas på avdelningen. Barnen får chansen att utvecklas i både älvdalska och svenska.

Barn- och utbildningsförvaltningen fick uppdraget av kommunstyrelsen våren 2016 och avdelningen skulle vara igång senast 1 september samma år.

Den älvdalskinspirerade förskoleavdelningen finns på Porfyrgårdens förskola. Till en början är det barnen som redan går på den avdelningen som ingår i satsningen. Arbetet för att uppmuntra barn som pratar älvdalska även på andra förskolor fortsätter precis som innan.

Älvdalskan går inte under samma regler som de språk som omfattas av rätt till modersmålsundervisning och räknas heller inte som ett minoritetsspråk.

Vem får gå på den här avdelningen?

Alla som vill får söka plats för sitt barn på Porfyrgårdens förskola. Ditt barn placeras precis som på andra förskolor i kommunens kösystem.

Här kan du läsa mer om älvdalskan på Porfyrgårdens förskola

Peter Egardt (s), kommunstyrelsens ordförande, kommenterar beslutet om den extra satsningen på älvdalska i förskolan så här:

– Jag är mycket glad över att en enig kommunstyrelse konfirmerar det här beslutet från september 2014 om att öppna en förskoleavdelning på älvdalska. Det visar att kommunen tar sin del av ansvaret för att få en ny generation att prata vårt unika språk och därmed ger språket större möjlighet att överleva på sikt, säger Peter Egardt och fortsätter.

– För vi ska vara klara över att det här är en åtgärd för att rädda ett språk och metoden som kallas språkbad är mycket effektiv. Det visar erfarenheter från olika delar av världen som Storbritannien där man arbetar för att bevara walesiskan på det här sättet och från Norge där det är samiskan man arbetar för att bevara.

Vill du veta mer om älvdalskan?

Information på kommunens webbplats om älvdalska
Föreningen Ulum dalskas webbplats (öppnas i nytt fönster)

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197