Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Högskola, universitet och folkhögskolor

Högskola, universitet och folkhögskolor

För att få studera vid ett universitet eller en högskola måste du ha ett fullständigt slutbetyg från gymnasieskola, en gymnasieexamen eller motsvarande. Om du inte har kvar ditt gymnasiebetyg ska du kontakta din gymnasieskola, om gymnasieskolan är nedlagd kan du kontakta kommunen.

De flesta gymnasieskolor är anslutna till den nationella betygsdatabasen dit betygen förs över när du gör en anmälan till högskolan via Antagning.se.

Läs mer om den nationella betygsdatabasen på Antagning.se (öppnas i nytt fönster)

Du behöver inte vara svensk medborgare eller bosatt i Sverige för att få läsa på svensk högskola. Däremot måste du vara medborgare i ett EU-land, EES-land eller Schweiz eller ha permanent uppehållstillstånd eller tillfälligt uppehållstillstånd (ej på grund av studier) i Sverige för att slippa betala avgifter. Det finns fler undantag, du kan läsa mer om dem på Antagning.se.

Om avgifter på Antagning.se (öppnas i nytt fönster)

Det finns ingen övre åldersgräns för att få läsa på högskolan. Däremot minskar dina möjligheter att få studiemedel från 47 års ålder.

Om åldersgränser på CSN (öppnas i nytt fönster)

Två typer av behörighetskrav

För att kunna komma in på en utbildning behöver du uppfylla vissa behörighetskrav. Det finns två typer av behörigheter:

  • Grundläggande behörighet
  • Särskild behörighet.

Grundläggande behörighet
För att få studera på högskolan krävs alltid grundläggande behörighet. Den kan du till exempel skaffa dig genom fullständigt betyg från gymnasieskola, gymnasieexamen, komvux eller folkhögskola.

Om du inte har grundläggande behörighet måste du komplettera. De vanligaste sätten att komplettera är genom kommunal vuxenutbildning (komvux) eller folkhögskolestudier.

Särskild behörighet
Till de flesta utbildningar behöver du särskild behörighet som skiljer sig åt mellan olika utbildningar. Det innebär oftast att du ska ha läst och fått godkänt på vissa specifika gymnasiekurser.

Mer om behörighet (öppnas i nytt fönster)

Urvalsprocessen

När det är fler behöriga som söker till en utbildning än det finns platser görs ett urval för att bestämma vilka som blir antagna. Beroende på om du har betyg från gymnasiet, har kompletterat, gjort högskoleprovet eller läst på folkhögskola placeras du i olika urvalsgrupper. Du konkurrerar om utbildningsplatserna med de andra i din urvalsgrupp.

Urval utifrån betyg
En vanlig urvalsgrupp är den så kallade direktgruppen för betyg (BI). Den baseras på betyg från gymnasieskola (även utländsk gymnasieskola och IB) och komvux. De med bäst betyg kommer in på utbildningen.

De flesta har också möjlighet att få meritpoäng för vissa specifika kurser.

Du som har en gymnasieexamen från gymnasiet kan även placeras i en egen grupp (grupp B1ex). Det är en grupp för dem med gymnasieexamen och kommer endast finnas under en treårsperiod, 2014-2017,

Läs mer om betygsurval och meritpoäng på Antagning.se (öppnas i nytt fönster)

Kompletteringsgrupp
Om du har kompletterat för att bli behörig hamnar du i en kompletteringsgrupp (BII). Om du däremot har kompletterat för att förbättra dina betyg, trots att du redan var behörig, hamnar du både i kompletteringsgruppen och i direktgruppen (BI).

Urval från folkhögskola
Om du har studerat på folkhögskola konkurrerar du med andra sökande med samma bakgrund i folkhögskolegruppen (BF).

Högskoleprovet
Om du gör högskoleprovet ingår du i en särskild urvalsgrupp (HP) för alla som har ett giltigt resultat. Du ingår även i någon av betygsgrupperna, beroende på vad du har för betyg.

Högskoleprovet ger inte behörighet för högskolestudier utan förbättrar dina chanser att komma in om du är behörig. 

Mer om högskoleprovet (öppnas i nytt fönster)

Andra urvalssätt
Ibland används andra urvalssätt, till exempel personliga intervjuer eller urval utifrån arbetslivserfarenhet. Mer information om det hittar du hos de utbildningar som använder sig av det urvalssättet.

Sidor på andra språk

På Studera.nu finns översiktlig information om att studera i Sverige översatt till de största invandrarspråken. De sidorna hittar du under avsnittet "Andra språk" i sidhuvudet. Här nedan hittar du alla sidorna på några språk sammanslagna till en pdf-fil, så att de bli lättare att skriva ut.

Mer information på studera.nu

All text på den här sidan är hämtad från studera.nu. Där hittar du all information du behöver för att söka och studera på högskola eller universitet.

 

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197