Blås grönt

Publicerad: 4 augusti 2023

Arrangemanget Blås grönt bidrar till att fördröja alkoholdebuten hos ungdomar och öppnar upp för samtal om alkohol. Det är dessutom en morot för ungdomar att vara nyktra och skötsamma under kommunens festivaler för att vara med och tävla om fina priser.

Logotyp för Blås grönt.

Blås grönt är ett arrangemang vars syfte är att uppmärksamma och belöna nyktra och skötsamma ungdomar 13–20 år på Älvdalens Musik- och Motorfestival samt Idre Yran. Arrangemanget bidrar till att fördröja alkoholdebuten hos ungdomar och öppnar upp för samtal mellan unga och vuxna om alkohol.

Blås grönt startades ursprungligen i Skövde och flera kommuner har tagit efter arrangemanget. Initiativtagarna i Älvdalens kommun, Cecilia Knuts och Rebecka Gravås, startade Blås grönt i Älvdalen 2012. Sedan dess har många ungdomar blåst grönt och varit med och tävlat om fina priser för att de varit nyktra och skötsamma under Musik- och Motorfestivalen samt Idre Yran.

Ungdomarna registrerar sig för deltagande och checkar sedan in och ut genom att blåsa i en alkoholmätare på plats under festivalen – två gånger under fredag kväll och två gånger under lördag kväll, klockan 18–20 samt klockan 00–02. De ungdomar som blåser grönt (alltså inte är påverkade av alkohol eller droger) under hela eventet är med och tävlar om fina priser. Ungdomarna blåser även en sista gång på söndagen klockan 11 i samband med prisutdelningen.

Senast uppdaterad: 4 augusti 2023