Tolv tips till dig som är orolig över din ekonomi
Här har vi samlat tips och information till dig som är orolig över din ekonomi.
Varsel betyder att arbetsgivaren förvarnar sin personal att de kanske kommer att bli uppsagda. Alla som varslas behöver inte bli uppsagda. Men det kan vara bra att planera för att det kanske blir så om man blivit varslad.
Läs mer om varsel på Arbetsförmedlingens webbplats. Länk till annan webbplats.
Gå med i en a-kassa om du inte redan har gjort det.
- Anmäl dig hos Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats. redan första dagen.
- Ansök om ersättning via din a-kassa.
- Har du arbetat ska din arbetsgivare fylla i ett arbetsgivarintyg Länk till annan webbplats.. Har du haft flera anställningar ska du skicka in ett arbetsgivarintyg för varje anställning.
- Ta reda på exakt hur mycket pengar du kommer att få. Fundera över vad du behöver göra för att klara ekonomin på mindre pengar.
- Kontakta Försäkringskassan Länk till annan webbplats. för att se om du har rätt till bostadsbidrag.
- Glöm inte att skicka in din aktivitetsrapport varje månad via Arbetsförmedlingen. Länk till annan webbplats.
- Grundförsäkring. Betalas ut via Alfakassan Länk till annan webbplats. till dig som blir arbetslös men inte är medlem i en a-kassa.
- Inkomstbortfallsförsäkring. Delas ut till dig som har varit medlem i en a-kassa i minst tre månader och uppfyller alla villkor för ersättning.
- Inkomstförsäkring. Ett komplement till a-kassa för dig som tjänar mer än 25 025 kronor per månad före skatt.
Inkomsttaket hos a-kassan har tillfälligt höjts till 33 000 kronor för dig som är arbetslös under perioden 13 april 2020—3 januari 2023. Läs mer om hur hög ersättning du får från inkomstförsäkringen på webbplatsen Inkomstförsäkring.se Länk till annan webbplats..
Om du inte kan betala dina räkningar på grund av sjukdom och att din inkomst minskat har Inkassobolagens branschförening rekommenderat inkassoföretagen att erbjuda anstånd, avbetalningsplaner och ackordsuppgörelser i större utsträckning än tidigare. Ta kontakt med ditt inkassobolag så fort som möjligt.
Mer information hittar du på Svensk Inkasso.se Länk till annan webbplats..
Ibland händer det saker i livet som påverkar ekonomin. Lån som inte betalas i tid skapar problem. Kontakta din bank om du inte har möjlighet att betala ditt lån, kanske finns det möjlighet att betala en lägre summa under en tid. Tillsammans kan ni hitta en lösning.
Om du tillfälligt får svårt att betala till CSN kan du flytta fram betalningen en månad via Mina sidor. Behöver du flytta fram betalningen mer än en månad kan du ringa till CSN på 060-18 60 00. Om din inkomst minskar kan du ansöka om att betala mindre, antingen via Mina sidor eller på blankett. Nyligen beslutade regeringen att du får behålla ditt studiestöd från CSN även om din skola stänger på grund av coronaviruset.
Mer information hittar du på CSN.se Länk till annan webbplats..
Konsumentverket har sammanställt dina konsumenträttigheter.
Mer information finns på Hallå Konsument Länk till annan webbplats..
Det kan finnas en möjlighet att pausa löneutmätningen under en begränsad period om du fått extrakostnader på grund av sjukdom eller varit tvungen att vara hemma med barn som tillhör en riskgrupp. Kronofogden kan också ta hänsyn till kostnader på grund av medicin och läkarvård. För kostnader som inte ingår i högkostnadsskyddet behöver du visa kvitto. Om du tvingas gå ner i arbetstid kan Kronofogden ändra eller stoppa din löneutmätning. Du kan alltid kontakta Kronofogden via telefon 0771-73 73 00 eller kontakta handläggaren som handlade din ansökan, namnet står längst upp till vänster på din ansökan.
Mer information hittar du på Kronofogden.se Länk till annan webbplats..
Om din inkomst minskar så att du inte kan betala enligt din betalplan kan du ansöka om betala mindre. För att det ska beviljas krävs två saker
- att din ekonomi försämras med minst 500 kronor per månad
- att förändringen ska bestå i minst fyra månader.
Ansökan om att betala mindre görs via Kronofogdens hemsida eller via blankett. Kontakta kommunens budget- och skuldrådgivning om du vill ha hjälp.
Mer information hittar du på Kronofogden.se Länk till annan webbplats..
Pensionsmyndigheten har sammanställt hur börsoron påverkar pensionerna och vad du som snart ska gå i pension bör tänka på. Inkomstpensionen, som är den större delen av den allmänna pensionen, påverkas normalt inte alls av börsoron. Däremot kan premiepensionen påverkas mycket. Pensionsmyndigheten tipsar bland annat om möjligheten att skjuta upp uttaget av premiepensionen tills krisen är över och värdet på fonderna har vänt upp igen.
Mer information hittar du på Pensionsmyndigheten.se Länk till annan webbplats..
Kraftiga börsnedgångar har lett till att värdet på fond- och aktiesparande minskat drastiskt. För dig med långsiktigt sparande tipsar Fondbolagens förening om att månadssparande är ett bra sätt att jämna ut svängningarna. Månadssparar du så köper du fondandelar i både uppgångar och nedgångar. Nu när börsen rasat i värde räcker ditt månadssparande till fler fondandelar som sedan kan öka i värde den dag börsen vänder uppåt igen.
Mer information hittar du på Fondbolagens förening Länk till annan webbplats..
När ekonomin raseras vänds hela tillvaron upp och ned. Det är vanligt att känna stark oro, ha sömnsvårigheter och ibland också få självmordstankar. Det finns gott stöd att få via någon av samhällets många hjälpresurser. En av dem är MIND-Självmordslinjen som är öppen alla dagar klockan 06.00—00.00 och nås via telefon 90101.
Kontaktuppgifter till fler hjälpresurser och mer information hittar du på Suicidezero.se Länk till annan webbplats..
Kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare
Du är varmt välkommen att kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare! Vi ger dig vägledning om din privatekonomi och hjälper dig att ta fram svar på dina frågor.
Kontakten med oss är helt kostnadsfri och vi har tystnadsplikt.