Information om coronaviruset
Våra gemensamma ansträngningar gör skillnad men läget är fortfarande allvarligt. Det är viktigt att fortsätt att följa Folkhälsomyndighetens och Region Dalarnas råd och rekommendationer!

Information om coronaviruset, covid-19

Läget är fortfarande allvarligt. Tillsammans kan vi minska smittspridningen av covid-19 och skydda oss själva och våra medmänniskor. Alla har ett personligt ansvar att följa myndigheternas råd. Här hittar du samlad information med länkar till andra myndigheter samt hur kommunen arbetar för att hantera situationen med coronaviruset, covid-19.

Illustration från Folkhälsomyndigheten. Tvätta händerna ofta, hosta och nys i armvecket, undvik att röra ögon, näsa och mun, stanna hemma när du är sjuk och håll avstånd.

Tvätta händerna ofta, hosta och nys i armvecket, undvik att röra ögon, näsa och mun, stanna hemma när du är sjuk och håll avstånd. Illustration från Folkhälsomyndigheten.

Älvdalens kommun följer myndigheternas rekommendationer om coronaviruset, covid-19. Vi utgår därför från bland annat Folkhälsomyndighetens och Region Dalarnas råd och rekommendationer.

Information på sydsamiska

Informationsfilm på älvdalska

Information på andra språk

Information in other languages

Informationsfilmer med trossamfundsledare

Företrädare för olika trossamfund talar om covid-19 på följande språk: svenska, somaliska, arabiska, syriska/suryoyo, tigrinja, serbiska, turkiska, thailändska och persiska.

Stödlinje för asylsökande och flyktingar

Tala med kris-och traumabehandlare på ditt eget språk eller via tolk. Ring 0243-49 76 31 måndag-fredag klockan 09.00-15.00 och 13.00-15.00.

Minska smittspridningen i din vardag

 • Stanna hemma vid minsta tecken på att du är sjuk.
 • Testa dig vid minsta tecken på sjukdom, om du är 14 år eller äldre.
 • Ta kloka beslut och undvik platser där du kan bli smittad.
 • Tvätta händerna ofta.
 • Visa omtanke och håll avstånd.

Är du 70 år eller äldre? Begränsa dina nära kontakter

Hög ålder är den främsta riskfaktorn. Därför tillhör du som är 70 år eller äldre en riskgrupp. För att du som tillhör en riskgrupp ska hålla dig frisk rekommenderar Folkhälsomyndigheten dig:

 • Håll ett fysiskt avstånd till andra människor som du inte bor med.
 • Umgås utomhus. Risken för smitta är liten när man umgås utomhus - men tänk på att hålla ett avstånd till andra.
 • Undvik platser där många samlas, till exempel i affärer eller caféer.
 • Undvik resor med kollektivtrafiken, till exempel buss. Åk med egen bil eller färdmedel, till exempel flyg eller tåg, där man bokar plats.
 • Be om hjälp med att handla mat, hämta ut mediciner och för övriga ärenden som kan innebära nära kontakt med andra människor.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.

Behöver du hjälp med att handla?

Du som är äldre eller tillhör riskgrupperna kan få hjälp med packning och
utkörning av varor, medicin och låneböcker.

Hjälp med att hämta medicin?

Om någon behöver hjälp med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som krävs för det och hur du gör på eHälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats.

Ring apotekets kundtjänst

Du kan också ringa till Apotekets kundtjänst på telefon 0771-450 450. Be att få en personlig kod som som de skickar hem till dig. Koden använder du sedan när du beställer din medicin.

Besöksförbud på äldreboenden

Från och med 1 april är det besöksförbud på Tallbacken, Furuvägen, Solängsgården, Särna äldreboende. Om du har mycket särskilda skäl till ditt besök, kontakta enhetschef eller sjuksköterska på enheten. För kontaktuppgifter kan du ringa kontaktcenter.

Vi stänger mötesplatserna för äldre

För att minimera risken för att äldre blir smittade stänger vi våra mötesplatser för äldre. Från och med torsdag 12 mars håller Träffpunkten på Tallbacken i Älvdalen, Rockstugan i Särna och Solängsgården i Idre stängt tills vidare. Vi hoppas på förståelse och ser fram emot att ses när risken för smittspridning är över.

Andra sätt att hålla kontakten

Även om du just nu inte kan besöka en vän eller anhörig finns det många andra sätt att hålla kontakt. Du kan till exempel alltid ringa till den du hade tänkt hälsa på. Vill du kunna både se och prata med någon som bor på en avdelning på Tallbacken. Då kan du göra det via Skype. Biblioteket i Älvdalen har lånat ut iPads med skypekonton så att de äldre kan "skypa" med sina nära och kära. 

Skicka en videohälsning

Har du en vän som bor på något av våra äldreboenden och som du saknar extra mycket just nu. Då kan du skicka en videohälsning. Här kan du läsa hur du ska göra:

Tillfällig telefonlinje

Du som är äldre eller tillhör en riskgrupp, känner dig ensam och orolig och behöver någon att prata med kan nu ringa till oss måndag till torsdag klockan 09.00–12.00 på telefon 0251-313 00 (du kopplas vidare).

Mer information till dig 70 + och riskgrupper

På Folkhälsomyndighetens webbsida hittar du mer information till riskgrupper om covid-19. Bland annat finns information om att risken för att bli allvarligt sjuk ökar gradvis med stigande ålder och med vissa sjukdomar.

Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren om hur vi arbetar inom vård och omsorg med anledning av coronaviruset, covid-19.

Här kan du bland annat läsa om hur vi skyddar boende, brukare och personal mot smitta inom äldreomsorgen och om vi har bekräftade fall av smitta hos boende/brukare i kommunens vård- och omsorgsverksamheter.

Vi har också samlat information till dig som arbetar inom vård och omsorg.

När kan förkylda barn komma tillbaka till skolan?

Barn ska stanna hemma när de är sjuka eller uppvisar symtom som påminner om förkylning eller influensa.

 • Barn under 14 år som inte testas, kan återgå till skolan om de har varit symptomfria i 48 timmar. Om de endast har kvar lindriga symptom efter en vecka, kan de återgå till skolan.
 • Barn från 15 år och vuxna som inte testas, bör stanna hemma tills de har mått allmänt bättre i minst 2 dygn och i totalt minst en vecka.

Provtagning av barn, det här gäller

I nuläget (uppdaterat 11 september) rekommenderar Region Dalarna.

 • Barn upp till 14 år med lindriga symtom ska vara hemma utan PCR-provtagning.
 • För barn från 15 år och uppåt med lindriga symptom som skulle kunna vara covid-19 gäller samma rekommendationer som för vuxna – att stanna hemma och boka tid för PCR-provtagning.​​

Vi håller skolor och förskolor öppna

Vi fortsätter att hålla våra förskolor och skolor öppna. Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever eller personal ska stanna hemma från skolan.

Åtgärder för att minska smittspridningen i skolan

I våra skolor och förskolor följer vi noggrant Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer för att skydda elever och personal från smittspridning.

Prata med barn om coronaviruset

Det är viktigt att både utövare och arrangörer följder de allmänna råd och riktlinjer som finns. Men för att förebygga smittspridning behöver arrangörer

 • göra en riskbedömning
 • se till att trängsel kan undvikas
 • underlätta för god handhygien på plats.

Smittspridning inom idrottsföreningar

Under de senaste veckorna har smittskyddsenheter runt om i landet upptäckt ett flertal utbrott av covid-19 inom lagidrotter som ishockey och fotboll. Smittan har främst spridits inom det egna laget och även drabbat ledare och annan personal som inte är direkt inblandade i spelet. Den som utövar idrott eller är med på plats behöver vara noga med att stanna hemma vid symtom.

Nu när mötesplatser stänger och fler stannar hemma är det extra viktigt att vara uppmärksam på om någon i din omgivning är utsatt för hot, våld i en nära relation eller hedersrelaterat våld.

Våld och hot

Lever du i en situation där det förekommer kränkningar, hot eller våld? Det kan handla om fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld, men även att du känner dig tvingad till någonting du inte vill. Förekommer våld i din närhet har du rätt till stöd och hjälp. Här har vi samlat viktig information.

Alla reagerar olika i oroliga tider. Om du känner dig mycket orolig, nedstämd, har svårt att sova eller inte kan släppa tankarna på coronaviruset, finns det saker som du själv kan göra för att hantera din oro eller stress.

 • Fortsätt med dina vanliga rutiner så gott det går. Kliv upp i vanlig tid på morgonen och ät bra.
 • Gå ut i friska luften och rör på dig.
 • Om du känner att nyheterna gör dig mer orolig eller får dig att må dåligt – testa att begränsa tiden du tittar eller lyssnar på nyheter och använder sociala medier.
 • Det sprids mycket felaktig information i kristider som kan bidra till oro. Ta del av information från tillförlitliga källor.
 • Försök att hålla dig sysselsatt med saker som du mår bra av.

Länkar till samlad information

Folkhälsomyndigheten har samlat information för dig som känner oro eller vill veta hur du kan ta hand om din, dina barns och andras psykiska hälsa.

På 1177 Vårdguiden kan du bland annat läsa om varför man blir orolig, olika orsaker till oro och vad man kan göra själv för att må bättre.

Behöver du någon att prata med?

Det finns flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Här är några exempel. Svenska kyrkans stödlinjer riktar sig till alla oavsett tro eller livsåskådning.

 • Samtalsstöd i Dalarnalänk till annan webbplats (samarbete mellan Region Dalarna och Svenska kyrkan), telefon: 010-160 61 10.
  Öppen vardagar klockan 8.00-17.00.
 • Anhörigstöd, tillfällig telefonlinje för äldre och riskgrupper
  Du som känner dig ensam och orolig och behöver någon att prata med kan ringa till kommunens anhörigstöd måndag till torsdag klockan 09.00–12.00, telefon 0251-313 00 (du kopplas vidare).
 • Svenska kyrkans jourlinje för dövalänk till annan webbplats, bildtelefon svenskakyrkan@ectalk.se.
  Öppen måndagar, onsdagar och fredagar klockan 10.00-13.00.
  Bemannas i första hand av teckenspråkiga präster.
 • Röda Korsets har en stödtelefon, telefon: 0771-900 800.
  Öppen vardagar klockan 12.00-16.00.
 • Svenska kyrkans jourhavande präst (Svenska Kyrkan)länk till annan webbplats nås via telefonnummer 112. Du kan också kontakta jourhavande präst via chatt eller genom att skicka ett digitalt brev.
 • Är du över 65 år och behöver någon att prata med? Då kan du ringa äldrelinjen på telefon 020-22 22 33, vardagar klockan 08.00-19.00 och helger klockan 10.00-16.00.
 • Du kan också ringa Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. De tar emot samtal klockan 21.00-06.00 varje natt.

Stöd till företag

Företag kan få möjlighet att skjuta fram betalningar till kommunen och leverantörer kan få justera betaldatum för snabbare betalning. Vi kan också anpassa tillsyns- och tillståndsärenden, hjälpa till med rådgivning och vägledning i livsmedelsfrågor och andra frågor till följd av coronavirusets effekter.

Vi har också samlat ett antal länkar till organisationer och företag med viktig information till dig som företagare.

Verksamheter som berörs av tillsyn enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen

Här har vi samlat information och länktips till dig som driver verksamhet som berörs av kommunens tillsyn och kontroll enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen.

Du har ett personligt ansvar att resa så smittsäkert som möjligt.

Information om vilka restriktioner och rekommendationer som gäller för resor, friluftsliv, camping med mera hittar du här.

Information om allemansrätten och vad du måste tänka på när du är ute i naturen hittar du här.

Information, råd och rekommendationer från Utrikesdepartementet, UD, hittar du här.

På 1177, Vårdguidens webbplats finns uppdaterad information om när och var du ska kontakta vården.

Behöver jag ringa vården?

Gör en självskattning för att se om du kan ta hand om dig själv hemma eller om du behöver kontakta 1177.

Kan jag lämna prov för covid-19?

Ja, nu kan alla i Dalarna med symptom på covid-19 boka tid för provtagning med PCR-prov på sin vårdcentral. PCR-prov, även kallat virusprov, visar om den som provtas har en pågående covid-19-infektion. Tidsbokning görs i Region Dalarnas vårdapp Min Vård eller via valfri vårdcentral där lediga tider finns.

Om du inte är allvarligt sjuk och har allmänna frågor om coronaviruset kan du i första hand läsa mer på webbsidorna

Du kan även ringa informationsnumret 113 13. Det är ett nationellt informationsnummer som du kan ringa dygnet runt alla dagar på året.

På Folkhälsomyndighetens webbsida uppdateras löpande information om smittspridningen i världen och i Sverige.

Vi har alla ett ansvar att förhindra ryktesspridning. Du måste därför tänka på vilken information du för vidare. Information är viktig under en kris. Att du håller dig uppdaterad med bekräftad information från myndigheter är nödvändigt för att vi som samhälle ska klara en tuff period på bästa sätt. Information hittar du på

Senast uppdaterad: 24 september 2020