Information om coronaviruset, covid-19

Smittspridningen av coronaviruset, covid-19 pågår fortfarande. Alla har ett personligt ansvar att följa myndigheternas råd. Här hittar du samlad information med länkar till andra myndigheter samt hur kommunen arbetar för att hantera situationen.

Pandemin är inte över

Alla har ett eget ansvar att förhindra smittspridning.

 • Vaccinera dig
 • Stanna hemma om du får sjukdomssymtom
 • Alla över 6 år uppmanas att testa sig vid sjukdomssymtom, även vaccinerade
 • Fortsätt tvätta händerna ofta
 • Visa hänsyn och håll avstånd till andra, framförallt personer i riskgrupper.

krisinformation.se Länk till annan webbplats. hittar du en sammanställning av de råd och rekommendationer som gäller just nu med anledning av pandemin.

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccination hjälper också till att minska smittspridningen. Därför är det viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.

Har du inte bokat tid ännu?

Nu är det hög tid att säkerställa att även du får ett skydd. Hur du bokar tid, hur det går till och andra frågor och svar om vaccination för dig i Dalarna hittar du på 1177, Vårdguiden Dalarnas webbplats.

Mer information om vaccin

Mer information om vaccinerna, prioriteringsordningen och information på olika språk hittar du på Folkhälsomyndighetens webbsida.

Läkemedelsverkets information om vaccinerna mot covid-19

Tyvärr cirkulerar olika missuppfattningar, myter och ren desinformation om vaccinerna, vilket medför en onödig risk för missförstånd och oro hos många. Läkemedelsverket har tagit fram information för att förklara och bemöta olika påståenden.

Om du är vaccinerad mot covid-19 kan du få ett vaccinationsbevis. På eHälsomyndighetens webbsida kan du läsa om de olika stegen innan du kan ha ditt digitala bevis i din mobil, dator eller surfplatta.

Vaccinationsbevis (eHälsomyndigheten) Länk till annan webbplats.

Vuxna som ännu inte vaccinerat sig mot covid‑19 bör enligt de allmänna råd som trädde i kraft 29 september, ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Det gäller även för personer som bara har tagit första dosen. Ovaccinerade behöver också hålla avstånd till andra människor genom att undvika trängsel och platser där många människor samlas.

I Dalarna rekommenderas att barn från förskoleklass och uppåt lämnar PCR-prov vid symtom. Provtagning av barn från förskoleklass till och med 9 år görs på vårdcentral. För barn från 10 år till och med 12 år bokar förälder eller annan vårdnadshavare tid för självprovtagning.

Från 13 år och uppåt loggar du själv in med E-legitimation och bokar din tid. Länk till annan webbplats. Sedan tar du PCR-prov vid en provtagningsstation eller hämtar ett provtagningspaket på utvalda apotek.

Självprovtagning kan endast bokas genom att logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Här hittar du självprovtagningsstationer i Älvdalens kommun:

 • Idre by: Smijolet fotbollsarena
 • Älvdalen: Simhallen, Ribbholmsvägen 27

Här kan självprovtagningskit hämtas ut av ett friskt ombud:

 • Älvdalen: Apoteket Björnen, Furuvägen 3

Mer information om provtagning för covid-19

På 1177, Vårdguiden hittar du information om provtagning på andra språk. Du kan bland annat läsa om hur du bokar tid, hur provtagningen går till och vem som ska lämna prov. Det finns även en uppdaterad lista var du hittar fler provtagningsstationer och apotek.

Positivt provsvar för covid-19

Här hittar du information till de som fått positivt svar för covid-19.

Alla med symtom som kan bero på covid-19 behöver stanna hemma. Det är för att undvika att smittan sprids. Här kan du läsa mer om vad som gäller om du är sjuk, eller har varit nära eller bor med någon som är sjuk. Du kan också läsa om vad som gäller för barn och ungdomar.

Vaccination erbjuds från 12 år

I samtliga av Dalarnas kommuner samarbetar gymnasieskolorna/grundskolorna och vårdcentralerna för att erbjuda skolelever vaccination mot covid-19.

 • Vaccineringen av gymnasieelever påbörjades under vecka 33 och pågår nu i samtliga kommuner.
 • Vaccineringen av 12-15 åringar påbörjades under vecka 41.

När ska barn stanna hemma?

Barn som har symtom och är förkylda ska stanna hemma. På webbsidan 1177 kan du läsa mer om vad som gäller. Här hittar du också information om vad som gäller för de som väntar på provsvar eller bor med någon som har covid-19.

Provtagning av barn

I Dalarna rekommenderas PCR-provtagning från förskoleklass och uppåt. På 1177, Vårdguiden hittar du information om vad som gäller vid provtagning av barn, var du bokar tid och vad som gäller vid positivt svar.

Prata med barn om coronaviruset

Folkhälsomyndigheten har samlat information och tips för dig över 65 år och tillhör en riskgrupp.

Besök på boende

Besökare ska vara symtomfria och fortsättningsvis vara noga med att hålla avstånd och tvätta händerna. Om ni är många som vill komma på besök samtidigt som till exempel vid uppvaktningar är det jättebra om ni meddelar det i förväg. Då kan vi till exempel hjälpa till att boka in en större lokal så att det blir lättare att hålla avstånd till varandra.

För de personer som ännu inte har vaccinerat sig är det extra viktigt att fortsätta hålla avstånd till andra människor. Det är särskilt viktigt i kontakten med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Om du har ytterligare frågor kontakta ansvarig enhetschef på respektive boende.

Andra sätt att hålla kontakten

Det finns också många andra sätt att hålla kontakt. Du kan till exempel alltid ringa till den du hade tänkt hälsa på. Vill du kunna både se och prata digitalt med någon som bor på en avdelning på Tallbacken. Då kan du göra det via Skype. Biblioteket i Älvdalen har lånat ut iPads med skypekonton så att de äldre kan "skypa" med sina nära och kära. 

Skicka en videohälsning

Har du en vän som bor på något av våra äldreboenden och som du saknar extra mycket just nu. Då kan du skicka en videohälsning. Här kan du läsa hur du ska göra: Skicka en videohälsning till din vän på våra äldreboenden

Tillfällig telefonlinje

Du som är äldre eller tillhör en riskgrupp, känner dig ensam och orolig och behöver någon att prata med kan nu ringa till oss måndag till torsdag (ej röda dagar) klockan 09.00–12.00 på telefon 0251-313 00 (du kopplas vidare).

Mötesplatserna håller stängt

För att minska risken för smittspridning håller vi stängt på våra mötesplatser för äldre. Träffpunkten på Tallbacken i Älvdalen, Rockstugan i Särna och Solängsgården i Idre är stängda tills vidare. Vi hoppas på förståelse och ser fram emot att ses när risken för smittspridning är över.

Behöver du hjälp med inköp av mat eller matvaror till bostaden

Mat till bostaden

Du kan få hjälp med inköp av matvaror hem till bostaden. Tjänsten är behovsprövad och det är en biståndshandläggare vid Norra Dalarnas myndighetsservice som gör bedömningen. Här hittar du mer information samt kontaktuppgifter.

Avhämtning utanför butik

Flera livsmedelsbutiker i Idre, Särna och Älvdalen erbjuder hjälp att plocka ihop dina beställda varor för avhämtning utanför butiken. Ta kontakt med din butik för att ta reda på vad som gäller just där.

Hämta biblioteksböcker

Du kan även hämta dina biblioteksböcker utanför biblioteket. Biblioteken i Idre, Särna och Älvdalen kan fortfarande packa ihop din beställning för avhämtning.

Hjälp med att hämta medicin?

Om du vill hämta ut läkemedel åt någon annan, eller att någon annan ska hämta ut läkemedel åt dig behöver du registrera en fullmakt för apoteksärenden. På eHälsomyndighetens webbplats  Länk till annan webbplats.kan du registrera fullmakten digitalt via Läkemedelskollen eller via blankett, och hitta information om fullmakter på olika språk.

Ring apotekets kundtjänst

Du kan också ringa till Apotekets kundtjänst på telefon 0771-450 450. Be att få en personlig kod som som de skickar hem till dig. Koden använder du sedan när du beställer din medicin.

Alla reagerar olika i oroliga tider. Om du känner dig mycket orolig, nedstämd, har svårt att sova eller inte kan släppa tankarna på coronaviruset, finns det saker som du själv kan göra för att hantera din oro eller stress.

 • Fortsätt med dina vanliga rutiner så gott det går. Kliv upp i vanlig tid på morgonen och ät bra.
 • Gå ut i friska luften och rör på dig.
 • Om du känner att nyheterna gör dig mer orolig eller får dig att må dåligt – testa att begränsa tiden du tittar eller lyssnar på nyheter och använder sociala medier.
 • Det sprids mycket felaktig information i kristider som kan bidra till oro. Ta del av information från tillförlitliga källor.
 • Försök att hålla dig sysselsatt med saker som du mår bra av.

Länkar till samlad information

Folkhälsomyndigheten har samlat information för dig som känner oro eller vill veta hur du kan ta hand om din, dina barns och andras psykiska hälsa.

På 1177 Vårdguiden kan du bland annat läsa om varför man blir orolig, olika orsaker till oro och vad man kan göra själv för att må bättre.

Behöver du någon att prata med?

Det finns flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Här är några exempel. Svenska kyrkans stödlinjer riktar sig till alla oavsett tro eller livsåskådning.

Nu när mötesplatser stänger och fler stannar hemma är det extra viktigt att vara uppmärksam på om någon i din omgivning är utsatt för hot, våld i en nära relation eller hedersrelaterat våld.

Våld och hot

Lever du i en situation där det förekommer kränkningar, hot eller våld? Det kan handla om fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld, men även att du känner dig tvingad till någonting du inte vill. Förekommer våld i din närhet har du rätt till stöd och hjälp. Här har vi samlat viktig information.

Riksidrottsförbundet har samlat den senaste informationen om corona och idrottsrörelsen.

Förhindra smittspridning

Här har vi samlat information och länktips till dig som driver verksamhet som berörs av kommunens tillsyn och kontroll enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen.

På Folkhälsomyndighetens sida finns också information om hur verksamheter kan underlätta för enskilda att följa råden, och därmed minska risken för spridning av covid-19 och andra luftvägsinfektioner.

Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Det är Länsstyrelsen som kontrollerar att besluten följs.

 

Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren om hur vi arbetar inom vård och omsorg med anledning av coronaviruset, covid-19.

Här kan du bland annat läsa om hur vi skyddar boende, brukare och personal mot smitta inom äldreomsorgen och om vi har bekräftade fall av smitta hos boende/brukare i kommunens vård- och omsorgsverksamheter.

Vi har också samlat information till dig som arbetar inom vård och omsorg.

In- och utrikesresor och att vistas utomlands

Som resenär bör du noga överväga din resa. Förbered dig och håll dig informerad. Krisinformaiton.se har uppdaterad och samlad information om resor till och från Sverige. Här hittar du också länkar till andra myndigheters reseinformation.

Vad säger utrikesdepartementet, UD

Utrikesdepartementet, UD, svarar på vanliga frågor om internationellt resande.

Covidbevis ska underlätta vid resor

Det finns tre typer av covidbevis för att resa; vaccinationsbevis, testbevis och tillfrisknandebevis. Mer information om covidbevisen finns på E-hälsomyndighetens webbplats. Där finns också svar på vanliga frågor och kontaktuppgifter om du har andra frågor om covidbeviset.

Allemansrätten

Information om allemansrätten och vad du måste tänka på när du är ute i naturen hittar du här.

Vi har alla ett ansvar att förhindra ryktesspridning. Du måste därför tänka på vilken information du för vidare. Information är viktig under en kris. Att du håller dig uppdaterad med bekräftad information från myndigheter är nödvändigt för att vi som samhälle ska klara en tuff period på bästa sätt.

Information hittar du på

Läkemedelsverkets information om vaccinerna mot covid-19

Tyvärr cirkulerar olika missuppfattningar, myter och ren desinformation om vaccinerna, vilket medför en onödig risk för missförstånd och oro hos många. Läkemedelsverket har tagit fram information för att förklara och bemöta olika påståenden.

Simhallar

 • Simhallen i Älvdalen är öppen.
 • Var uppmärksam på förändringar som införts, ta del av informationen som förmedlas i lokalen och av personalen.
 • Vi följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer och tar därför emot ett begränsat antal gäster i våra lokaler.
 • Simhallen i Särna har öppnat igen för allmänheten. Skolundervisning för barn och ungdomar födda 2002 och senare fortsätter som vanligt.

Alla gäster med årskort och halvårskort som blivit påverkade av stängningen får möjlighet att förlänga giltighetstiden. Kontakta receptionen i simhallen för mer information.

Sporthallar och gymnastiksalar

 • Sporthallar och gymnastiksalar är öppna för bokning.
 • Föreningarna ansvarar själva för att följa de nationella och lokala allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.

Ishallen

 • Ishallen är öppen för bokning samt allmänhetens åkning.

Biblioteken

För dig som biblioteksbesökare gäller detta:

 • Du ska vara fullt frisk och utan symtom när du besöker biblioteket.
 • Håll avstånd till personal och andra besökare.

Fritidsgårdar

Fritidsgårdarna håller öppet enligt ordinarie tider.

Fritidsgårdarna och dess öppettider

För att förhindra smittspridning av covid-19 kan regeringen eller kommunen fatta beslut om att stänga skolor, förskolor, fritids eller annan pedagogisk verksamhet. Om vi eventuellt skulle behöva stänga behöver vi i förväg veta hur många barn som kommer att ha behov av barnomsorg.

Vem kan få barnomsorg vid skolstängning?

Om du som vårdnadshavare har ett arbete som är nödvändigt för att upprätthålla samhällsviktig verksamhet kan du anmäla behov av barnomsorg. Om barnet har två vårdnadshavare, krävs att båda arbetar inom samhällsviktiga verksamheter för att få barnomsorg. Det gäller även vid delad vårdnad av barnet. Du ska kunna styrka med ett intyg från din arbetsgivare att du har ett samhällsviktigt arbete.

Anmäl behov av förskola eller fritids

Intyg från din arbetsgivare , 228.7 kB.

Vad är samhällsviktig verksamhet?

Regeringen har pekat ut 12 samhällssektorer inom vilka samhällsviktig verksamhet finns. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har listat samhällsviktiga verksamheter.

Information på annat språk

Om det finns behov av att få hjälp med anmälan och information på ett annat språk, kan du kontakta oss.

Vad är det som gäller just nu?

Krisinformation.se har en sammanställning av de förbud och de råd och rekommendationer som gäller just nu med anledning av pandemin. På deras webbsida hittar du även länkar till fördjupad information.

Om du inte är allvarligt sjuk och har allmänna frågor om coronaviruset kan du läsa mer på webbsidorna

Du kan även ringa informationsnumret 113 13. Det är ett nationellt informationsnummer som du kan ringa dygnet runt alla dagar på året.

Två saker är viktiga när du använder munskydd.

 1. Använd CE-märkta munskydd.
 2. Använd munskydden på rätt sätt.

Här hittar du mer information om hur du använder munskydd, när det kan vara bra att använda munskydd, vilket munskydd du kan använda och hur de fungerar.

Viktigt!

Du ska inte vara ute bland andra människor om du har symtom, även om du har munskydd. Stanna hemma.

Håll avstånd, tvätta händerna ofta och följ övriga råd för att minska smittan, även om du använder munskydd.

Se filmen om hur du använder munskydd på rätt sätt

Filmen visar hur du gör när du tar på dig munskyddet och när du tar av dig det för att undvika smitta så effektivt som möjligt.

På 1177, Vårdguidens webbplats finns uppdaterad information om när och var du ska kontakta vården.

På Folkhälsomyndighetens webbsida uppdateras löpande information om bekräftade fall av covid-19 i kommunen, Sverige och världen.

Röd hand med texten stoppa smittan i Älvdalens kommun

För att uppmärksamma och påminna varandra om allvaret i situationen har vi tagit fram nya affischer. Den här gången försöker vi vara tydligare i vår kommunikation. Vi utgår från att alla redan känner till de allmänna råden och skärper tonen för att få fler att komma ihåg att följa dem.

Budskapet på affischerna är "Stoppa smittspridningen i Älvdalens kommun" och vi vill nu att alla tar sitt ansvar – vi måste stoppa smittan NU!

Tillsammans hjälps vi åt! Dela och sprid!

Här finns affischer att ladda ner, skriva ut och sätta upp.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
AffischA4_StoppaSmittan_hållavstånd.pdf , 151.7 kB. 151.7 kB 2021-03-12 18.01
AffischA4_StoppaSmittan_stannahemma.pdf , 152.9 kB. 152.9 kB 2021-03-12 18.01
AffischA4_StoppaSmittan_testadig.pdf , 151.8 kB. 151.8 kB 2021-03-12 18.01
AffischA4_StoppaSmittan_undvikkontakter.pdf , 152.1 kB. 152.1 kB 2021-03-12 18.04
AffischA4_StoppaSmittan_handlaensam.pdf , 153.3 kB. 153.3 kB 2021-04-30 09.31

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har samlat länkar till information om coronaviruset på andra språk än svenska.

Information in other languages

Information på andra språk

Informationsfilmer med trossamfundsledare

Filmer om vaccination

Företrädare för trossamfunden informerar om vaccinering på följande språk: mandarin, vietnamesiska, thai, arabiska, dari, spanska, engelska, svenska, syriska och amarinja.

Filmer om covid-19

Företrädare för olika trossamfund talar om covid-19 på följande språk: svenska, somaliska, arabiska, syriska/suryoyo, tigrinja, serbiska, turkiska, thailändska och persiska.

Telefonlinje på flera språk

Ring telefonnummer 08-123 680 00 för att få svar på allmänna frågor om smittspridning, testning och vaccination mot covid-19. På Folkhälsomyndighetens webbsida kan du läsa mer. Där finns också ytterligare informationsmaterial att hämta.

Stödlinje för asylsökande och flyktingar

Tala med kris-och traumabehandlare på ditt eget språk eller via tolk. Ring 0243-49 76 31 måndag—fredag klockan 09.00-15.00 och 13.00-15.00.

Senast uppdaterad: 29 november 2021