Information om coronaviruset, covid-19

Pandemin är inte över och smittspridningen av coronaviruset, covid-19 pågår fortfarande. Alla har ett personligt ansvar att följa myndigheternas råd. Här hittar du samlad information med länkar till andra myndigheter samt hur kommunen arbetar för att hantera situationen.

Detta gäller just nu

krisinformation.se Länk till annan webbplats. hittar du en sammanställning av de råd och rekommendationer som gäller just nu med anledning av pandemin.

Boka tid för upphämtnig av covid-19 prov

Från och med tisdag 18 januari måste du boka en tid för upphämtning av provtagningskit för covid-19. För att kunna registrera ett provtagningskit på 1177 krävs att du har bokat tid för upphämtning.

På 1177, Vårdguiden hittar du information om vem som bör lämna prov, tidbokning, öppettider och hur provtagningen går till.

Här kan du hämta och lämna prov i kommunen

 • Älvdalen: Simhallen, Ribbholmsvägen 27
 • Idre by, Smijolet idrottsplats
 • Idre Fjäll
 • Vårdcentral Särna

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Det är viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig. Det är Region Dalarna som ansvarar för vaccineringen i Dalarna.

Bokat tid för vaccination

Du behöver själv hålla koll på att det gått tillräckligt lång tid mellan dos 2 och 3. Datum för dos 2 hittar du i ditt covidbevis som du laddar ner via covidbevis.se. Vaccination mot covid-19 sker på Dalarnas vårdcentraler och är kostnadsfri.

Lediga vaccinationstider för dos 1, dos 2 och dos 3 på vårdcentralerna i Särna och Älvdalen.

Mer information om vaccin

Mer information om vaccinerna, hur vaccinationen går till och information på olika språk hittar du här.

Vaccinationsbevis

Om du är vaccinerad mot covid-19 kan du få ett vaccinationsbevis. På eHälsomyndighetens webbsida kan du läsa om de olika stegen innan du kan ha ditt digitala bevis i din mobil, dator eller surfplatta.

Rekommendationer till arbetsgivare

 • Underlätta för anställda att vaccinera sig.
 • Informera om att det är viktigt att stanna hemma vid symtom.
 • Gör det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra på till exempel möten, i fikarum och omklädningsrum.
 • Undvik större samlingar inomhus.
 • Gör det möjligt för anställda att jobba hemifrån när det går.

Generella åtgärder mot smittspridning

 • Informera om att det är viktigt att stanna hemma vid symtom.
 • Planera verksamheter utifrån lokalernas och deltagarnas förutsättningar.
 • Upprätthålla möjligheterna till god handhygien till exempel genom att se till att det finns goda möjligheter till handtvätt med tillgång till tvål och pappershandukar.

Här kan du läsa samlad information om covidrelaterade frågor för företagare från myndigheter.

Smittskyddsåtgärder för serveringsställen

Serveringsställen omfattas av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

 • Krav om max åtta personer per sällskap.
 • 1 meter mellan sällskapen och bara sittande gäster.
 • Stängning senast klockan 23.00.

Serveringsstället behöver vara tömt på gäster klockan 23.00. Sista alkoholserveringen kan ske klockan 22.30. Öppning kan ske igen klockan 05.00. Det är möjligt att hålla öppet för avhämtning (take away) efter klockan 23.00. Vid sådan försäljning ska besökarna kunna hålla en meters avstånd till varandra. Ändringarna rör både serveringsställen med och utan tillstånd att servera alkohol.

Allmänna råd till serveringsställen

 • Begränsa antalet besökare.
 • Möblera om eller på annat sätt skapa utrymme.
 • Markera avstånd på golvet.
 • Använda alternativa lösningar till köer, till exempel nummerlappssystem.

Den som driver ett serveringsställe har utöver dessa råd ansvar att erbjuda möjligheter till handtvätt och att informera sina besökare om hur smittspridning kan undvikas.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus

Du som anordnare förväntas hålla dig uppdaterad om ändringar som görs i lagstiftningen, deltagarbegränsningarna och vilka restriktioner som gäller för ditt evenemang.

Kontakt

Det är verksamheten som ansvarar för att råd, krav och rekommendationer följs och det är kommunen som har tillsynsansvar för serveringsställen och länsstyrelserna tillsynsvägleder kommunerna. Vänd dig till oss om du har frågor om covid-19 som berör serveringsställen.

Louise Eriksson, alkoholhandläggare

Per-Åke Nevberg, livsmedelsinspektör

Cuper och läger inomhus

Föreningar för kultur, idrott och fritid bör avstå från att ordna eller delta i läger, cuper eller andra större aktiviteter inomhus med deltagare som vanligtvis inte samlas. Enstaka aktiviteter, matcher och endagstävlingar, av typen seriespel eller motsvarande kan genomföras med riskreducerande åtgärder.

Dessa allmänna råd gäller inte för sådan idrott som är yrkesmässig.

Viktigt att fortsätta med aktiviteter för barn

Folkhälsomyndigheten anser att det är viktigt att fortsatt bedriva vardagsaktiviteter för barn och unga för att främja den fysiska och psykiska hälsan. Det inkluderar exempelvis träningar, övningar och liknande träffar i den egna föreningen. Läs mer information på Folkhälsomyndighetens webbsida.

Riksidrottsförbundet har samlat den senaste informationen om corona och idrottsrörelsen.

Vaccination erbjuds från 12 år

I samtliga av Dalarnas kommuner samarbetar gymnasieskolorna/grundskolorna och vårdcentralerna för att erbjuda skolelever vaccination mot covid-19.

 • Vaccineringen av gymnasieelever påbörjades under vecka 33 och pågår nu i samtliga kommuner.
 • Vaccineringen av 12-15 åringar påbörjades under vecka 41.

När ska barn stanna hemma?

Barn som har symtom och är förkylda ska stanna hemma. På webbsidan 1177 kan du läsa mer om vad som gäller. Här hittar du också information om vad som gäller för de som väntar på provsvar eller bor med någon som har covid-19.

Provtagning av barn

I Dalarna rekommenderas PCR-provtagning från förskoleklass och uppåt. På 1177, Vårdguiden hittar du information om vad som gäller vid provtagning av barn, var du bokar tid och vad som gäller vid positivt svar.

Prata med barn om coronaviruset

Folkhälsomyndigheten har samlat information och tips för dig över 65 år och tillhör en riskgrupp.

Besök på boende

Besökare ska vara symtomfria och fortsättningsvis vara noga med att hålla avstånd och tvätta händerna.

För de personer som ännu inte har vaccinerat sig är det extra viktigt att fortsätta hålla avstånd till andra människor. Det är särskilt viktigt i kontakten med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Om du har frågor kontakta ansvarig enhetschef på respektive boende.

Andra sätt att hålla kontakten

Det finns också många andra sätt att hålla kontakt. Du kan till exempel alltid ringa till den du hade tänkt hälsa på. Vill du kunna både se och prata digitalt med någon som bor på en avdelning på Tallbacken. Då kan du göra det via Skype. Biblioteket i Älvdalen har lånat ut iPads med skypekonton så att de äldre kan "skypa" med sina nära och kära. 

Tillfällig telefonlinje

Du som är äldre eller tillhör en riskgrupp, känner dig ensam och orolig och behöver någon att prata med kan nu ringa till oss måndag till torsdag (ej röda dagar) klockan 09.00–12.00 på telefon 0251-313 00 (du kopplas vidare).

Behöver du hjälp med inköp av mat eller matvaror till bostaden

Mat till bostaden

Du kan få hjälp med inköp av matvaror hem till bostaden. Tjänsten är behovsprövad och det är en biståndshandläggare vid Norra Dalarnas myndighetsservice som gör bedömningen. Här hittar du mer information samt kontaktuppgifter.

Avhämtning utanför butik

Flera livsmedelsbutiker i Idre, Särna och Älvdalen erbjuder hjälp att plocka ihop dina beställda varor för avhämtning utanför butiken. Ta kontakt med din butik för att ta reda på vad som gäller just där.

Hämta biblioteksböcker

Du kan även hämta dina biblioteksböcker utanför biblioteket. Biblioteken i Idre, Särna och Älvdalen kan fortfarande packa ihop din beställning för avhämtning.

Hjälp med att hämta medicin?

Om du vill hämta ut läkemedel åt någon annan, eller att någon annan ska hämta ut läkemedel åt dig behöver du registrera en fullmakt för apoteksärenden. På eHälsomyndighetens webbplats  Länk till annan webbplats.kan du registrera fullmakten digitalt via Läkemedelskollen eller via blankett, och hitta information om fullmakter på olika språk.

Ring apotekets kundtjänst

Du kan också ringa till Apotekets kundtjänst på telefon 0771-450 450. Be att få en personlig kod som som de skickar hem till dig. Koden använder du sedan när du beställer din medicin.

 • Vaccinera dig om du har möjlighet.
 • Stanna hemma vid symtom på covid-19 och boka tid för provtagning.
 • Stanna hemma minst 5 dagar från första sjukdomssymtom om du har bekräftad covid-19 eller om du inte har tagit prov. Du ska också ha varit återställd och feberfri i 48 timmar innan du kan gå tillbaka till jobb eller skola.
 • Stanna hemma i 5 dagar från det att någon i ditt hushåll (barn eller vuxen) fick symtom och har påvisad covid-19 från pcr-prov eller så kallat snabbtest. Undantag: Personer som har vaccinerats med en påfyllnadsdos (dos 3). Personer som har haft covid-19 någon gång under de senaste tre månaderna. Vissa nyckelpersoner inom samhällsviktig verksamhet, som inte uppfyller något av ovanstående kriterier för undantag, förutsatt att riskreducerande åtgärder införs. Nyckelpersoner definieras närmare av MSB. Arbetsgivaren informerar de berörda.
 • Arbeta som vanligt så länge du är symtomfri och inte någon i ditt hushåll (barn eller annan vuxen) har påvisad covid-19 från pcr-prov eller snabbtest.
 • Arbeta hemifrån om ditt arbete tillåter det
 • Alla möten ska genomföras digitalt, även politiska möten
 • Tvätta händer ofta och noggrant
 • Håll avstånd till dina kollegor
 • Använd munskydd där trängsel inte kan undvikas - Så använder du munskydd på 1177 Länk till annan webbplats.
 • Använd munskydd och visir vid all patientnära vård (inom 2 meter)
 • Lämna in läkarintyg från dag 15 till din arbetsgivare (kommunen).

Försäkringskassans webbsida Coronaviruset – det här gäller Länk till annan webbplats. kan du läsa om smittbärarpenning, läkarintyg, karens, ersättning till riskgrupper och vab med mera.

Mer information för medarbetare inom vård och omsorg

Två saker är viktiga när du använder munskydd.

 1. Använd CE-märkta munskydd.
 2. Använd munskydden på rätt sätt.

Här hittar du mer information om hur du använder munskydd, när det kan vara bra att använda munskydd, vilket munskydd du kan använda och hur de fungerar.

Viktigt!

Du ska inte vara ute bland andra människor om du har symtom, även om du har munskydd. Stanna hemma.

Håll avstånd, tvätta händerna ofta och följ övriga råd för att minska smittan, även om du använder munskydd.

Se filmen om hur du använder munskydd på rätt sätt

Filmen visar hur du gör när du tar på dig munskyddet och när du tar av dig det för att undvika smitta så effektivt som möjligt.

Alla reagerar olika i oroliga tider. Om du känner dig mycket orolig, nedstämd, har svårt att sova eller inte kan släppa tankarna på coronaviruset, finns det saker som du själv kan göra för att hantera din oro eller stress.

 • Fortsätt med dina vanliga rutiner så gott det går. Kliv upp i vanlig tid på morgonen och ät bra.
 • Gå ut i friska luften och rör på dig.
 • Om du känner att nyheterna gör dig mer orolig eller får dig att må dåligt – testa att begränsa tiden du tittar eller lyssnar på nyheter och använder sociala medier.
 • Det sprids mycket felaktig information i kristider som kan bidra till oro. Ta del av information från tillförlitliga källor.
 • Försök att hålla dig sysselsatt med saker som du mår bra av.

Länkar till samlad information

Folkhälsomyndigheten har samlat information för dig som känner oro eller vill veta hur du kan ta hand om din, dina barns och andras psykiska hälsa.

På 1177 Vårdguiden kan du bland annat läsa om varför man blir orolig, olika orsaker till oro och vad man kan göra själv för att må bättre.

Behöver du någon att prata med?

Det finns flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Här är några exempel. Svenska kyrkans stödlinjer riktar sig till alla oavsett tro eller livsåskådning.

Inreseförbud från de flesta länder utanför EU/EES

Inreseförbud gäller för icke nödvändiga resor till Sverige från de flesta länder utanför EU/EES. Förbudet gäller inte svenska medborgare eller medborgare i annat EU/EES-land samt medborgare från ett antal undantagsländer. Svenska medborgare och utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige har alltid rätt att resa in i Sverige.

Testa dig vid inresa

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som har rest in till Sverige att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Detta gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Det gäller även de som har uppvisat ett negativt test i samband med inresa. Barn under förskoleklassålder är undantagna.

Arbetspendlare över gränsen

Om landet som arbetspendlingen sker till kräver regelbunden testning (minst 1 gång per vecka) behöver den som arbetspendlar inte testa sig utöver det.

Den som frekvent och regelbundet pendlar över den svenska gränsen för att utföra arbete eller studera rekommenderas att testa sig för covid-19 en gång i veckan. Gör man det, behöver man inte följa rekommendationen om att testa sig vid inresa i Sverige. Regionala riktlinjer för vård- och omsorgspersonal kan finnas.

Undantagna grupper

Renskötare, fjällräddning, barn under förskoleklassålder och barn som bor växelvis hos föräldrar i olika länder är undantagna från rekommendationen om att testa sig vid inresa i Sverige. De behöver inte heller testas regelbundet.

Resenärer bosatta utanför Sverige som reser in över dagen är undantagna från rekommendation att testa sig efter inresa, men de bör hålla avstånd till andra människor och särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Krav på negativt test för utländska medborgare före inresa

Utländska medborgare som inte bor i Sverige måste visa upp negativt covidtest vid inresa till Sverige. Testkravet gäller från 12 års ålder och oavsett om man är vaccinerad mot covid-19. Testet ska vara antingen ett antigentest eller PCR-test/NAAT-test och får vara högst 48 timmar gammalt vid ankomsten till Sverige.

Särskilda regler gäller för utländska medborgare som reser in till Sverige från tredje land samt arbetspendlare och studenter som pendlar.

Covidbevis ska underlätta vid resor

Det finns tre typer av covidbevis för att resa; vaccinationsbevis, testbevis och tillfrisknandebevis. Mer information om covidbevisen finns på E-hälsomyndighetens webbplats. Där finns också svar på vanliga frågor och kontaktuppgifter om du har andra frågor om covidbeviset.

Vad säger utrikesdepartementet, UD

Utrikesdepartementet, UD, svarar på vanliga frågor om internationellt resande.

Allemansrätten

Information om allemansrätten och vad du måste tänka på när du är ute i naturen hittar du här.

Nu när mötesplatser stänger och fler stannar hemma är det extra viktigt att vara uppmärksam på om någon i din omgivning är utsatt för hot, våld i en nära relation eller hedersrelaterat våld.

Våld och hot

Lever du i en situation där det förekommer kränkningar, hot eller våld? Det kan handla om fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld, men även att du känner dig tvingad till någonting du inte vill. Förekommer våld i din närhet har du rätt till stöd och hjälp. Här har vi samlat viktig information.

Vi har alla ett ansvar att förhindra ryktesspridning. Du måste därför tänka på vilken information du för vidare. Information är viktig under en kris. Att du håller dig uppdaterad med bekräftad information från myndigheter är nödvändigt för att vi som samhälle ska klara en tuff period på bästa sätt.

Information hittar du på

Du kan även ringa informationsnumret 113 13. Det är ett nationellt informationsnummer som du kan ringa dygnet runt alla dagar på året.

Läkemedelsverkets information om vaccinerna mot covid-19

Tyvärr cirkulerar olika missuppfattningar, myter och ren desinformation om vaccinerna, vilket medför en onödig risk för missförstånd och oro hos många. Läkemedelsverket har tagit fram information för att förklara och bemöta olika påståenden.

Simhallar

 • Simhallen i Älvdalen är öppen.
 • Var uppmärksam på förändringar som införts, ta del av informationen som förmedlas i lokalen och av personalen.
 • Vi följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer och tar därför emot ett begränsat antal gäster i våra lokaler.
 • Simhallen i Särna har öppnat igen för allmänheten. Skolundervisning för barn och ungdomar födda 2002 och senare fortsätter som vanligt.

Alla gäster med årskort och halvårskort som blivit påverkade av stängningen får möjlighet att förlänga giltighetstiden. Kontakta receptionen i simhallen för mer information.

Sporthallar och gymnastiksalar

 • Sporthallar och gymnastiksalar är öppna för bokning.
 • Föreningarna ansvarar själva för att följa de nationella och lokala allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.

Ishallen

 • Ishallen är öppen för bokning samt allmänhetens åkning.

Biblioteken

För dig som biblioteksbesökare gäller detta:

 • Du ska vara fullt frisk och utan symtom när du besöker biblioteket.
 • Håll avstånd till personal och andra besökare.

Fritidsgårdar

Fritidsgårdarna håller öppet enligt ordinarie tider.

Fritidsgårdarna och dess öppettider

På Folkhälsomyndighetens webbsida uppdateras löpande information om bekräftade fall av covid-19 i kommunen, Sverige och världen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har samlat länkar till information om coronaviruset på andra språk än svenska. Här hittar du bland annat länkar till krisinformation.se, Folkhälsomyndigheten, 1177 Vårdguiden, Sveriges radio, informationsverige.se, annonsmaterial och informationsfilmer.

Telefonlinje på flera språk

Ring telefonnummer 08-123 680 00 för att få svar på allmänna frågor om smittspridning, testning och vaccination mot covid-19. På Folkhälsomyndighetens webbsida kan du läsa mer. Där finns också ytterligare informationsmaterial att hämta.

Senast uppdaterad: 25 januari 2022