Information om coronaviruset, covid-19

Från och med den 1 april 2022 ska covid-19 inte längre ska klassas som allmänfarlig- och samhällsfarlig sjukdom. Här hittar du samlad information med länkar till andra myndigheter samt hur kommunen arbetar.

Samlad information om coronaviruset på krisinformation.se

Här kan du läsa mer om hanteringen av utbrottet av covid-19 och vad du kan göra för att undvika att sprida smittan.

Samlad information om coronaviruset på krisinformaiton.se Länk till annan webbplats.

De flesta ska inte längre testa sig vid symtom på covid-19. Folkhälsomyndigheten har information om provtagning och vad som gäller dig som arbetar inom hälso- och sjukvård eller omsorgen, för dig som är patient eller omsorgstagare.

Testning och smittspårning för covid-19 (Folkhälsomyndigheten) Länk till annan webbplats.

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Det är viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig. Det är Region Dalarna som ansvarar för vaccineringen i Dalarna.

Mer information om vaccin

Mer information om vaccinerna, hur vaccinationen går till och information på olika språk hittar du här.

När ska barn stanna hemma?

På webbsidan 1177 kan du läsa mer om vad som gäller för barn.

Stanna hemma om du är sjuk, vad gäller för barn? (1177, Vårdguiden) Länk till annan webbplats.

Prata med barn om coronaviruset

Folkhälsomyndigheten har samlat information och tips för dig över 65 år och tillhör en riskgrupp.

Besök på boende

Besökare ska vara symtomfria och fortsättningsvis vara noga med att hålla avstånd och tvätta händerna.

Om du har frågor kontakta ansvarig enhetschef på respektive boende.

Solängsgården i Idre.
Särna äldreboende i Särna.
Andvägen i Älvdalen.
Furuvägen i Älvdalen.
Solglimten i Älvdalen.
Tallbackens i Älvdalen.

Telefonlinje

Du som är äldre eller tillhör en riskgrupp, känner dig ensam och orolig och behöver någon att prata med kan nu ringa till oss vardagar på telefon 0251-313 00 (du kopplas vidare).

Behöver du hjälp med inköp av mat eller matvaror till bostaden

Mat till bostaden

Du kan få hjälp med inköp av matvaror hem till bostaden. Tjänsten är behovsprövad och det är en biståndshandläggare vid Norra Dalarnas myndighetsservice som gör bedömningen. Här hittar du mer information samt kontaktuppgifter.

Avhämtning utanför butik

Flera livsmedelsbutiker i Idre, Särna och Älvdalen kan erbjuda hjälp att plocka ihop dina beställda varor för avhämtning utanför butiken. Ta kontakt med din butik för att ta reda på vad som gäller just där.

Hämta biblioteksböcker

Du kan även hämta dina biblioteksböcker utanför biblioteket. Biblioteken i Idre, Särna och Älvdalen kan fortfarande packa ihop din beställning för avhämtning.

Hjälp med att hämta medicin?

Om du vill hämta ut läkemedel åt någon annan, eller att någon annan ska hämta ut läkemedel åt dig behöver du registrera en fullmakt för apoteksärenden. På eHälsomyndighetens webbplats  Länk till annan webbplats.kan du registrera fullmakten digitalt via Läkemedelskollen eller via blankett, och hitta information om fullmakter på olika språk.

Ring apotekets kundtjänst

Du kan också ringa till Apotekets kundtjänst på telefon 0771-450 450. Be att få en personlig kod som som de skickar hem till dig. Koden använder du sedan när du beställer din medicin.

  • Vaccinera dig om du har möjlighet.
  • Arbeta som vanligt så länge du är symtomfri.
  • Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk och har symptom som kan vara covid-19.
  • Hosta och nys i armvecket och undvik att röra vid ansiktet (ögon, näsa, mun) samt tvätta händerna ofta och noga eller använd handdesinfektion.
  • Testning av personal inom vård och omsorg fortgår.
  • Använd munskydd vid all patientnära vård (inom 2 meter).

Försäkringskassans webbsida Coronaviruset – det här gäller Länk till annan webbplats. kan du läsa om smittbärarpenning, läkarintyg, karens, ersättning till riskgrupper och vab med mera.

Mer information för medarbetare inom vård och omsorg

Länkar till samlad information

På 1177 Vårdguiden kan du bland annat läsa om varför man blir orolig, olika orsaker till oro och vad man kan göra själv för att må bättre.

Behöver du någon att prata med?

Det finns flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Här är några exempel. Svenska kyrkans stödlinjer riktar sig till alla oavsett tro eller livsåskådning.

Förbered dig och håll dig informerad

Håll dig välinformerad king destinationens lokala restriktioner och regler då dessa snabbt kan förändras. Ta även reda på vilka regler som gäller för inresa i olika länder, exempelvis vad gäller Covidbevis.

För att få aktuell information om ditt resmål kan du ladda ner appen UD Resklar Länk till annan webbplats.. Det finns också aktuell reseninformation från ambassaderna på Sweden Abroad Länk till annan webbplats..

Allemansrätten

Information om allemansrätten och vad du måste tänka på när du är ute i naturen hittar du här.

Krisinformation har samlat länkar till myndigheternas information på olika språk om covid-19 och hur du skyddar dig och andra från smitta.

English: Links to information from authorities about the coronavirus/covid-19 in other languages.

Vi har alla ett ansvar att förhindra ryktesspridning. Du måste därför tänka på vilken information du för vidare och att hålla dig uppdaterad med bekräftad information från myndigheter.

Information hittar du på

Du kan även ringa informationsnumret 113 13. Det är ett nationellt informationsnummer som du kan ringa dygnet runt alla dagar på året.

På Folkhälsomyndighetens webbsida uppdateras löpande information om bekräftade fall av covid-19 i kommunen, Sverige och världen.

Senast uppdaterad: 16 januari 2023