Information om coronaviruset
Här hittar du information om hur kommunen arbetar för att hantera situationen med coronaviruset, Covid-19.

Information om coronaviruset, Covid-19

Uppdaterad 2020-03-27

Älvdalens kommun följer de nationella myndigheternas rekommendationer om coronaviruset, Covid-19. Vi utgår därför från bland andra Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Tittar på ordet virus med forstoringsglas

Covid-19 upptäcktes i Kina i slutet av 2019. Eftersom det är en nyligen upptäckt sjukdom ökar kunskapen om den successivt. Region Dalarna är länets ansvariga smittskyddsmyndighet och det är regionens smittskyddsläkare som planerar, organiserar och leder smittskyddsarbetet i länet. Älvdalens kommun samordnar sina åtgärder med Länsstyrelsen Dalarna, Region Dalarna och övriga aktörer i länet och följer rekommendationerna från nationella statliga myndigheter såsom Folkhälsomyndigheten.länk till annan webbplats

Hjälp till att minska smittspridningen

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk med snuva, hosta eller feber, även vid lindriga symtom. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
 • Gör inga besök på äldreboenden eller sjukhus som absolut inte kan undvikas. Låt bli sådana besök helt om du känner dig sjuk. Undvik även att besöka äldre släktingar.
 • Undvik onödiga resor. Tänk igenom om helgresan verkligen är nödvändig. Det gäller särskilt resor till storstäder, fjällanläggningar eller andra semestermål där många människor samlas.
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.

Skydda äldre och riskgrupper!

Undvik sociala kontakter om du är över 70 år

Tillgängliga studier av coronaviruset, covid-19 visar att hög ålder är den främsta riskfaktorn och att personer över 70 år är den främsta riskgruppen. Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att begränsa sina sociala kontakter.

 • Begränsa nära kontakter med andra.
 • Undvik platser med många människor som till exempel affärer eller kollektivtrafik.
 • Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator.
 • Promenera gärna utomhus.
 • Be om hjälp med att handla mat.

Om någon behöver hjälp med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som krävs för det och hur du gör på eHälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats.

Undvik besök på särskilda boenden

Många av de personer som bor på våra särskilda boenden såsom äldreboenden, gruppboenden och trygghetsboenden är sköra och löper stor risk att drabbas av en infektion och bli allvarligt sjuka. Besökare och anhöriga som inte känner sig helt friska ska därför inte besöka de boende på Tallbacken, Furuvägen, Solängsgården, Särna äldreboende och LSS boenden . Däremot kan du alltid ringa till den du hade tänkt hälsa på.

Vi stänger mötesplatserna för äldre

För att minimera risken för att äldre blir smittade stänger vi våra mötesplatser för äldre. Från och med torsdag 12 mars håller Träffpunkten på Tallbacken i Älvdalen, Rockstugan i Särna och Solängsgården i Idre stängt tills vidare. Vi hoppas på förståelse och ser fram emot att ses när risken för smittspridning är över.

Barn och utbildning

Vi håller skolor och förskolor öppna

Vi fortsätter att hålla våra förskolor och skolor öppna. Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever eller personal ska stanna hemma från skolan.

Folkhälsomyndigheten och Skolverket berättar under en presskonferens om vikten av att hålla skolor öppna. Här kan du se presskonferensen.

Åtgärder för att minska smittspridningen i skolan

I våra skolor och förskolor följer vi noggrant Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer för att skydda elever och personal från smittspridning. Exempel på åtgärder i skolmatsalen är att städa oftare med desinficering/rengöring, byta serveringsbestick oftare och ha portionsförpackat smörgåsmargarin. I skolan hjälper vi de minsta barnen lite extra. Till exempel visar hur de ska tvätta händerna och påminna om att de måste hosta och nysa i armvecket. Vi delar också upp barnen i mindre grupper och är ute så mycket som möjligt.

Prata med barn om coronaviruset

Gymnasiet övergår till distansutbildningar

Gymnasieskolor, högskolor, universitet, yrkeshögskolor och komvux rekommenderas från och med den 18 mars att undervisa via distans.

För gymnasielever hemmahörande i Älvdalens kommun som går på Mora gymnasium finns mer information på Mora kommuns webbplatslänk till annan webbplats och på Mora gymnasiums webbplatslänk till annan webbplats. För elever som går på Älvdalens utbildningscentrum finns information och riktlinjer på Älvdalens utbildningscentrums webbplats.länk till annan webbplats

Stöd till företagare

Företag kan få möjlighet att skjuta fram betalningar till kommunen och leverantörer kan få justera betaldatum för snabbare betalning.

Vi har också samlat ett antal länkar till organisationer och företag med viktig information till dig som företagare. Du är också alltid välkommen att kontakta oss för vägledning.

Inställda arrangemang

Älvdalens kommun ställer in företagarfrukostarna från och med 17 mars. Övriga sammankomster fram till och med april kommer att riskbedömas för varje tillfälle. Anledningen är att all personal behövs i den ordinarie verksamheten och för att undvika smittspridning. Exempel på inställda arrangemang är

 • frukostmöten 18 mars, 27 mars, 29 mars
 • föreläsningen Visst gör föräldrar skillnad med Lena Grudd 19 mars
 • Informationsmöte för vårdnadshavare i blivande förskoleklass 25 mars
 • Musikskolans vårkonsert i Idre 2 april
 • Öppet hur på Buskoviusskolan 7 mars

Var källkritisk!

Det är många frågor och en hel del felaktiga uppgifter och myter om coronaviruset på nätet. Det kan vara svårt att hitta rätt bland alla nyheter, inlägg och självutnämnda experter av olika slag. Därför är det extra viktigt att vara källkritisk och se till att du vet var du hämtar aktuell och bekräftad information. På dessa webbplatser hittar du uppdaterad och granskad information om coronaviruset.

På 1177, Vårdguidens webbplats finns uppdaterad information om när och var du ska kontakta vården.

Om du inte är allvarligt sjuk och har allmänna frågor om coronaviruset kan du i första hand läsa mer på webbsidorna

Du kan även ringa informationsnumret 113 13. Det är ett nationellt informationsnummer som du kan ringa dygnet runt alla dagar på året.

Information, råd och rekommendationer från Utrikesdepartementet, UD, hittar du här.

Information om UD:s arbete med anledning av coronaviruset (Regeringskansliet) länk till annan webbplats

På Folkhälsomyndighetens hemsida uppdateras löpande information om smittspridningen i världen och i Sverige.

Aktuellt om Covid-19 (Folkhälsomyndigheten)länk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 27 mars 2020