Information om coronaviruset, covid-19

Från och med den 1 april 2022 ska covid-19 inte längre ska klassas som allmänfarlig- och samhällsfarlig sjukdom. Covid-19 ska fortsätta att vara anmälningspliktig, det vill säga att konstaterade fall ska anmälas till den regionala smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten. Även om smittspridningen och belastningen på sjukvården till följd av covid-19 minskar i Sverige, så är pandemin inte över. Alla har ett personligt ansvar att följa myndigheternas råd. Här hittar du samlad information med länkar till andra myndigheter samt hur kommunen arbetar för att hantera situationen.

Detta gäller just nu

krisinformation.se Länk till annan webbplats. hittar du en sammanställning av de råd och rekommendationer som gäller just nu med anledning av pandemin.

Allmänheten behöver inte längre testa sig vid symtom på covid-19.
Här finns en tabell som sammanfattar vilka som behöver provta sig.
Mer information finns på folkhälsomyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats.

Sammanfattning av vilka som behöver provta sig.

Vilken grupp

Vad gäller för provtagning?

Allmänheten, både vuxna och barn

Du behöver inte testa dig vid symtom på covid-19. Stanna hemma om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19.

Personal inom vård och omsorg

Testa dig så snart som möjligt om du har symtom som kan vara covid-19.

Patienter i behov av vård och behandling, eller som har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling av sjukdom

Testa dig så snart som möjligt vid symtom på covid-19. Tala med din läkare eller vårdpersonalen.

Omsorgstagare i äldreomsorgen, exempelvis personer i särskilt boende för äldre eller som har hemtjänst

Testa dig så snart som möjligt vid symtom på covid-19. Tala med personalen inom omsorgen.

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Det är viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig. Det är Region Dalarna som ansvarar för vaccineringen i Dalarna.

Bokat tid för vaccination

Du behöver själv hålla koll på att det gått tillräckligt lång tid mellan dos 2 och 3. Datum för dos 2 hittar du i ditt covidbevis som du laddar ner via covidbevis.se. Vaccination mot covid-19 sker på Dalarnas vårdcentraler och är kostnadsfri.

Lediga vaccinationstider för dos 1, dos 2 och dos 3 på vårdcentralerna i Särna och Älvdalen.

Mer information om vaccin

Mer information om vaccinerna, hur vaccinationen går till och information på olika språk hittar du här.

Vaccinationsbevis

Om du är vaccinerad mot covid-19 kan du få ett vaccinationsbevis. På eHälsomyndighetens webbsida kan du läsa om de olika stegen innan du kan ha ditt digitala bevis i din mobil, dator eller surfplatta.

Arbetsgivare har ett generellt ansvar att motverka smittsamma sjukdomar på arbetsplatsen. Hos de arbetsgivare där personalen har arbetat hemifrån är det lämpligt att återgången till arbete på arbetsplatsen sker successivt för att motverka omfattande smittspridning. Det är upp till arbetsgivaren att bestämma hur återgången ska ske, sett till arbetsplatsens förutsättningar.

Förslag på allmänt förebyggande åtgärder

Folkhälsomyndigheten har tagit fram förslag på åtgärder som en arbetsgivare kan vidta för att minska risken för spridning av smittsamma sjukdomar:

 • Informera om att det är viktigt att stanna hemma vid symtom på covid-19.
 • Erbjud digitala alternativ och möjlighet till arbete hemifrån när någon är sjuk med symptom på covid-19.
 • Planera verksamheter utifrån lokalernas och deltagarnas förutsättningar.
 • Upprätthåll möjligheterna till god handhygien till exempel genom att se till att det finns goda möjligheter till handtvätt med tillgång till tvål och pappershanddukar.
 • Sätt upp affischer om handtvätt.

Här kan du läsa samlad information om covidrelaterade frågor för företagare från myndigheter.

Restriktioner för verksamhetsutövare och arrangörer borttagna

Den 9 februari 2022 togs de restriktioner som gällt för verksamhetsutövare och arrangörer bort. Det innebär att verksamhetsutövare och arrangörer inte behöver vidta några särskilda åtgärder för att undvika trängsel eller utforma lokaler för att kunder och besökare ska kunna hålla ett bestämt avstånd till varandra. Verksamheten kan därför bedrivas som vanligt.

Om smittläget ändras kan Folkhälsomyndigheten komma att införa nya föreskrifter med smittskyddsåtgärder som verksamheten behöver förhålla sig till.

Kontakt

Det är verksamheten som ansvarar för att råd, krav och rekommendationer följs och det är kommunen som har tillsynsansvar för serveringsställen och länsstyrelserna tillsynsvägleder kommunerna. Vänd dig till oss om du har frågor om covid-19 som berör serveringsställen.

Louise Eriksson, alkoholhandläggare

Per-Åke Nevberg, livsmedelsinspektör

Restriktioner borttagna

Den 9 februari 2022 togs de restriktioner som har gällt för idrottsevenemang och föreningar bort. Det innebär att det inte längre finns några begränsningar för publik, avstånd eller vaccinationsbevis.

Vaccination erbjuds från 12 år

I samtliga av Dalarnas kommuner samarbetar gymnasieskolorna/grundskolorna och vårdcentralerna för att erbjuda skolelever vaccination mot covid-19.

 • Vaccineringen av gymnasieelever påbörjades under vecka 33 och pågår nu i samtliga kommuner.
 • Vaccineringen av 12-15 åringar påbörjades under vecka 41.

När ska barn stanna hemma?

Barn som har symtom och är förkylda ska stanna hemma. På webbsidan 1177 kan du läsa mer om vad som gäller. Här hittar du också information om vad som gäller för de som väntar på provsvar eller bor med någon som har covid-19.

Provtagning av barn

I Dalarna rekommenderas PCR-provtagning från förskoleklass och uppåt. På 1177, Vårdguiden hittar du information om vad som gäller vid provtagning av barn, var du bokar tid och vad som gäller vid positivt svar.

Prata med barn om coronaviruset

Folkhälsomyndigheten har samlat information och tips för dig över 65 år och tillhör en riskgrupp.

Besök på boende

Besökare ska vara symtomfria och fortsättningsvis vara noga med att hålla avstånd och tvätta händerna.

För de personer som ännu inte har vaccinerat sig är det extra viktigt att fortsätta hålla avstånd till andra människor. Det är särskilt viktigt i kontakten med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Om du har frågor kontakta ansvarig enhetschef på respektive boende.

Andra sätt att hålla kontakten

Det finns också många andra sätt att hålla kontakt. Du kan till exempel alltid ringa till den du hade tänkt hälsa på. Vill du kunna både se och prata digitalt med någon som bor på en avdelning på Tallbacken. Då kan du göra det via Skype. Biblioteket i Älvdalen har lånat ut iPads med skypekonton så att de äldre kan "skypa" med sina nära och kära. 

Tillfällig telefonlinje

Du som är äldre eller tillhör en riskgrupp, känner dig ensam och orolig och behöver någon att prata med kan nu ringa till oss måndag till torsdag (ej röda dagar) klockan 09.00–12.00 på telefon 0251-313 00 (du kopplas vidare).

Behöver du hjälp med inköp av mat eller matvaror till bostaden

Mat till bostaden

Du kan få hjälp med inköp av matvaror hem till bostaden. Tjänsten är behovsprövad och det är en biståndshandläggare vid Norra Dalarnas myndighetsservice som gör bedömningen. Här hittar du mer information samt kontaktuppgifter.

Avhämtning utanför butik

Flera livsmedelsbutiker i Idre, Särna och Älvdalen erbjuder hjälp att plocka ihop dina beställda varor för avhämtning utanför butiken. Ta kontakt med din butik för att ta reda på vad som gäller just där.

Hämta biblioteksböcker

Du kan även hämta dina biblioteksböcker utanför biblioteket. Biblioteken i Idre, Särna och Älvdalen kan fortfarande packa ihop din beställning för avhämtning.

Hjälp med att hämta medicin?

Om du vill hämta ut läkemedel åt någon annan, eller att någon annan ska hämta ut läkemedel åt dig behöver du registrera en fullmakt för apoteksärenden. På eHälsomyndighetens webbplats  Länk till annan webbplats.kan du registrera fullmakten digitalt via Läkemedelskollen eller via blankett, och hitta information om fullmakter på olika språk.

Ring apotekets kundtjänst

Du kan också ringa till Apotekets kundtjänst på telefon 0771-450 450. Be att få en personlig kod som som de skickar hem till dig. Koden använder du sedan när du beställer din medicin.

 • Vaccinera dig om du har möjlighet.
 • Arbeta som vanligt så länge du är symtomfri.
 • Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk och har symptom som kan vara covid-19.
 • Hosta och nys i armvecket och undvik att röra vid ansiktet (ögon, näsa, mun) samt tvätta händerna ofta och noga eller använd handdesinfektion.
 • Undvik trängsel.
 • Testning av personal inom vård och omsorg fortgår.
 • Använd munskydd vid all patientnära vård (inom 2 meter).
 • Lämna in läkarintyg till din arbetsgivare från dag 8 (gäller från och med 1 april 2022).
 • Gravida fortsätter tillhöra riskgrupp från och med gravidvecka 20.

Försäkringskassans webbsida Coronaviruset – det här gäller Länk till annan webbplats. kan du läsa om smittbärarpenning, läkarintyg, karens, ersättning till riskgrupper och vab med mera.

Mer information för medarbetare inom vård och omsorg

Två saker är viktiga när du använder munskydd.

 1. Använd CE-märkta munskydd.
 2. Använd munskydden på rätt sätt.

Här hittar du mer information om hur du använder munskydd, när det kan vara bra att använda munskydd, vilket munskydd du kan använda och hur de fungerar.

Viktigt!

Du ska inte vara ute bland andra människor om du har symtom, även om du har munskydd. Stanna hemma.

Håll avstånd, tvätta händerna ofta och följ övriga råd för att minska smittan, även om du använder munskydd.

Se filmen om hur du använder munskydd på rätt sätt

Filmen visar hur du gör när du tar på dig munskyddet och när du tar av dig det för att undvika smitta så effektivt som möjligt.

Alla reagerar olika i oroliga tider. Om du känner dig mycket orolig, nedstämd, har svårt att sova eller inte kan släppa tankarna på coronaviruset, finns det saker som du själv kan göra för att hantera din oro eller stress.

 • Fortsätt med dina vanliga rutiner så gott det går. Kliv upp i vanlig tid på morgonen och ät bra.
 • Gå ut i friska luften och rör på dig.
 • Om du känner att nyheterna gör dig mer orolig eller får dig att må dåligt – testa att begränsa tiden du tittar eller lyssnar på nyheter och använder sociala medier.
 • Det sprids mycket felaktig information i kristider som kan bidra till oro. Ta del av information från tillförlitliga källor.
 • Försök att hålla dig sysselsatt med saker som du mår bra av.

Länkar till samlad information

Folkhälsomyndigheten har samlat information för dig som känner oro eller vill veta hur du kan ta hand om din, dina barns och andras psykiska hälsa.

På 1177 Vårdguiden kan du bland annat läsa om varför man blir orolig, olika orsaker till oro och vad man kan göra själv för att må bättre.

Behöver du någon att prata med?

Det finns flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Här är några exempel. Svenska kyrkans stödlinjer riktar sig till alla oavsett tro eller livsåskådning.

Utländska medborgare

Inreseförbud till Sverige från länder utanför EU/EES och Schweiz

Inreseförbud gäller för icke nödvändiga resor till Sverige från de flesta länder utanför EU/EES och Schweiz. Förbudet omfattar utländska medborgare och gäller till och med 31 mars 2022. Det finns en del undantag från förbudet baserat på arbete eller studier, familjeanknytning eller trängande familjeskäl, samt en del länder vars invånare är undantagna reseförbudet.

Utländska medborgare som undantas från inreseförbudet måste visa upp ett bevis på negativt testresultat som är högst 72 timmar gammalt.

Svenska medborgare och utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige har alltid rätt att resa in i Sverige.

Användbara länkar med aktuell information:

Att resa utomlands

Förbered dig och håll dig informerad

Res inte utomlands om du har symptom på covid-19. Håll dig välinformerad king destinationens lokala restriktioner och regler då dessa snabbt kan förändras. Ta även reda på vilka regler som gäller för inresa i olika länder, exempelvis vad gäller Covidbevis.

För att få aktuell information om ditt resmål kan du ladda ner appen UD Resklar Länk till annan webbplats.. Det finns också aktuell reseninformation från ambassaderna på Sweden Abroad Länk till annan webbplats..

Covidbevis ska underlätta vid resor

Det finns tre typer av covidbevis för att resa; vaccinationsbevis, testbevis och tillfrisknandebevis. Mer information om covidbevisen finns på E-hälsomyndighetens webbplats. Där finns också svar på vanliga frågor och kontaktuppgifter om du har andra frågor om covidbeviset.

Vad säger utrikesdepartementet, UD

Utrikesdepartementet, UD, svarar på vanliga frågor om internationellt resande.

Allemansrätten

Information om allemansrätten och vad du måste tänka på när du är ute i naturen hittar du här.

Nu när mötesplatser stänger och fler stannar hemma är det extra viktigt att vara uppmärksam på om någon i din omgivning är utsatt för hot, våld i en nära relation eller hedersrelaterat våld.

Våld och hot

Lever du i en situation där det förekommer kränkningar, hot eller våld? Det kan handla om fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld, men även att du känner dig tvingad till någonting du inte vill. Förekommer våld i din närhet har du rätt till stöd och hjälp. Här har vi samlat viktig information.

Vi har alla ett ansvar att förhindra ryktesspridning. Du måste därför tänka på vilken information du för vidare. Information är viktig under en kris. Att du håller dig uppdaterad med bekräftad information från myndigheter är nödvändigt för att vi som samhälle ska klara en tuff period på bästa sätt.

Information hittar du på

Du kan även ringa informationsnumret 113 13. Det är ett nationellt informationsnummer som du kan ringa dygnet runt alla dagar på året.

Läkemedelsverkets information om vaccinerna mot covid-19

Tyvärr cirkulerar olika missuppfattningar, myter och ren desinformation om vaccinerna, vilket medför en onödig risk för missförstånd och oro hos många. Läkemedelsverket har tagit fram information för att förklara och bemöta olika påståenden.

Simhallar

Alla gäster med årskort och halvårskort som blivit påverkade av stängningen får möjlighet att förlänga giltighetstiden. Kontakta receptionen i simhallen för mer information.

Sporthallar och gymnastiksalar

 • Sporthallar och gymnastiksalar är öppna för bokning.

Ishallen

 • Ishallen är öppen för bokning samt allmänhetens åkning.

Biblioteken

För dig som biblioteksbesökare gäller detta:

 • Du ska vara fullt frisk och utan symtom när du besöker biblioteket.
 • Håll avstånd till personal och andra besökare.

Fritidsgårdar

Fritidsgårdarna håller öppet enligt ordinarie tider.

Fritidsgårdarna och dess öppettider

På Folkhälsomyndighetens webbsida uppdateras löpande information om bekräftade fall av covid-19 i kommunen, Sverige och världen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har samlat länkar till information om coronaviruset på andra språk än svenska. Här hittar du bland annat länkar till krisinformation.se, Folkhälsomyndigheten, 1177 Vårdguiden, Sveriges radio, informationsverige.se, annonsmaterial och informationsfilmer.

Telefonlinje på flera språk

Ring telefonnummer 08-123 680 00 för att få svar på allmänna frågor om smittspridning, testning och vaccination mot covid-19. På Folkhälsomyndighetens webbsida kan du läsa mer. Där finns också ytterligare informationsmaterial att hämta.

Senast uppdaterad: 4 maj 2022