Information om coronaviruset
Läget är fortfarande allvarligt, fortsätt följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer! Här hittar du information om hur kommunen arbetar för att hantera situationen med coronaviruset, Covid-19.

Information om coronaviruset, Covid-19

Läget är fortfarande allvarligt. Tillsammans kan vi minska smittspridningen av Covid-19 och skydda oss själva och våra medmänniskor. Alla har ett personligt ansvar att följa myndigheternas råd.

Tittar på ordet virus med forstoringsglas

Älvdalens kommun följer myndigheternas rekommendationer om coronaviruset, Covid-19. Vi utgår därför från bland andra Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Information på sydsamiska

Informationsfilm på älvdalska

Information på andra språk

Information in other languages

Informationsfilmer med trossamfundsledare

Företrädare för olika trossamfund talar om Covid-19 på följande språk: svenska, somaliska, arabiska, syriska/suryoyo, tigrinja, serbiska, turkiska, thailändska och persiska.

Stödlinje för asylsökande och flyktingar

Tala med kris-och traumabehandlare på ditt eget språk eller via tolk. Ring 0243-49 76 31 måndag-fredag klockan 09.00-15.00 och 13.00-15.00.

Hjälp till att minska smittspridningen

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga.
 • Undvik att besöka äldre släktingar. Personer över 70 år är den främsta riskgruppen för att bli allvarligt sjuka i covid-19.
 • Avstå från fester och andra sociala evenemang.
 • Håll avstånd till andra människor på offentliga platser.
 • Undvik att resa i rusningstrafik.
 • Undvik onödiga resor. Tänk igenom om helgresan verkligen är nödvändig. Det gäller särskilt resor till storstäder, fjällanläggningar eller andra semestermål där många människor samlas. Läs mer om inrikesresor här.länk till annan webbplats
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten noga och ofta. Fler hygienråd hittar du här.länk till annan webbplats

Skydda äldre och riskgrupper!

Undvik sociala kontakter om du är över 70 år

Tillgängliga studier av coronaviruset, covid-19 visar att hög ålder är den främsta riskfaktorn och att personer över 70 år är den främsta riskgruppen. Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att begränsa sina sociala kontakter.

 • Begränsa nära kontakter med andra.
 • Undvik platser med många människor som till exempel affärer.
 • Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator.
 • Promenera gärna utomhus.
 • Be om hjälp med att handla mat.

Behöver du hjälp med att handla?

Du som är äldre eller tillhör riskgrupperna kan få hjälp med packning och
utkörning av varor, medicin och låneböcker.

Hjälp med att hämta medicin? Så gör du

Om någon behöver hjälp med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som krävs för det och hur du gör på eHälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats.

Ring apotekets kundtjänst

Du kan också ringa till Apotekets kundtjänst på telefon 0771-450 450. Be att få en personlig kod som som de skickar hem till dig. Koden använder du sedan när du beställer din medicin.

Besöksförbud på äldreboenden

Från och med 1 april är det besöksförbud på Tallbacken, Furuvägen, Solängsgården, Särna äldreboende. Om du har mycket särskilda skäl till ditt besök, kontakta enhetschef eller sjuksköterska på enheten. För kontaktuppgifter kan du ringa kontaktcenter.

Andra sätt att hålla kontakten

Även om du just nu inte kan besöka en vän eller anhörig finns det många andra sätt att hålla kontakt. Du kan till exempel alltid ringa till den du hade tänkt hälsa på.

Vill du kunna både se och prata med någon som bor på en avdelning på Tallbacken. Då kan du göra det via Skype. Biblioteket i Älvdalen har lånat ut iPads med skypekonton så att de äldre kan "skypa" med sina nära och kära. 

Vi stänger mötesplatserna för äldre

För att minimera risken för att äldre blir smittade stänger vi våra mötesplatser för äldre. Från och med torsdag 12 mars håller Träffpunkten på Tallbacken i Älvdalen, Rockstugan i Särna och Solängsgården i Idre stängt tills vidare. Vi hoppas på förståelse och ser fram emot att ses när risken för smittspridning är över.

För dig som är orolig

Alla reagerar olika i oroliga tider. Om du känner dig mycket orolig, nedstämd, har svårt att sova eller inte kan släppa tankarna på coronaviruset, finns det några saker du kan göra för att själv hantera din oro eller stress. Här har vi samlat länkar till sidor med bra information och telefonnummer dit du kan ringa om du behöver någon att prata med.

Några saker som du själv kan göra för att hantera din oro eller stress:

 • Fortsätt med dina vanliga rutiner så gott det går. Kliv upp i vanlig tid på morgonen och ät bra.
 • Gå ut i friska luften och rör på dig.
 • Om du känner att nyheterna gör dig mer orolig eller får dig att må dåligt – testa att begränsa tiden du tittar eller lyssnar på nyheter och använder sociala medier.
 • Det sprids mycket felaktig information i kristider som kan bidra till oro. Ta del av information från tillförlitliga källor.
 • Försök att hålla dig sysselsatt med saker som du mår bra av.

Länkar till samlad information

Folkhälsomyndigheten har samlat information för dig som känner oro eller vill veta hur du kan ta hand om din, dina barns och andras psykiska hälsa.

På 1177 Vårduiden kan du bland annat läsa om varför man blir orolig, olika orsaker till oro och vad man kan göra själv för att må bättre.

Behöver du någon att prata med?

Det finns flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Här är några exempel. Svenska kyrkans stödlinjer riktar sig till alla oavsett tro eller livsåskådning.

 • Röda Korsets har en stödtelefon, telefon: 0771-900 800.
  Öppen vardagar klockan 12.00-16.00.
 • Svenska kyrkans jourhavande präst (Svenska Kyrkan)länk till annan webbplats nås via telefonnummer 112. Du kan också kontakta jourhavande präst via chatt eller genom att skicka ett digitalt brev.
 • Är du över 65 år och behöver någon att prata med? Då kan du ringa äldrelinjen på telefon 020-22 22 33, vardagar klockan 08.00-19.00 och helger klockan 10.00-16.00.
 • Du kan också ringa Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. De tar emot samtal klockan 21.00-06.00 varje natt.

Barn och utbildning

Vi håller skolor och förskolor öppna

Vi fortsätter att hålla våra förskolor och skolor öppna. Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever eller personal ska stanna hemma från skolan.

Åtgärder för att minska smittspridningen i skolan

I våra skolor och förskolor följer vi noggrant Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer för att skydda elever och personal från smittspridning.

Prata med barn om coronaviruset

Gymnasiet övergår till distansutbildningar

Gymnasieskolor, högskolor, universitet, yrkeshögskolor och komvux rekommenderas från och med den 18 mars att undervisa via distans.

För gymnasielever hemmahörande i Älvdalens kommun som går på Mora gymnasium finns mer information på Mora kommuns webbplatslänk till annan webbplats och på Mora gymnasiums webbplatslänk till annan webbplats. För elever som går på Älvdalens utbildningscentrum finns information och riktlinjer på Älvdalens utbildningscentrums webbplats.länk till annan webbplats

Stöd till företagare

Företag kan få möjlighet att skjuta fram betalningar till kommunen och leverantörer kan få justera betaldatum för snabbare betalning. Vi kan också anpassa tillsyns- och tillståndsärenden, hjälpa till med rådgivnig och vägledning i livsmedelsfrågor och andra frågor till följd av coronavirusets effekter.

Vi har också samlat ett antal länkar till organisationer och företag med viktig information till dig som företagare.

Verksamheter som berörs av tillsyn enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen

Vi har stor förståelse för att situationen just nu kan vara mycket ansträngd. Här har vi samlat information och länktips till dig som driver verksamhet som berörs av kommunens tillsyn och kontroll enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen.

Inställda arrangemang

Älvdalens kommun ställer in företagarfrukostarna från och med 17 mars. Övriga sammankomster kommer att riskbedömas för varje tillfälle. Anledningen är att all personal behövs i den ordinarie verksamheten och för att undvika smittspridning. Exempel på inställda arrangemang är

 • Föräldrautbildning, Connect med start 23 april (nytt tillfälle planeras augusti/september)
 • Författarkväll på bibblan med Håkan Olsén 23 april
 • Musikskolans vårkonsert i Älvdalen 16 maj

Var källkritisk, håll dig till fakta – och sprid inte rykten

Vi har alla ett ansvar att förhindra ryktesspridning. Du måste därför tänka på vilken information du för vidare. Information är viktig under en kris. Att du håller dig uppdaterad med bekräftad information från myndigheter är nödvändigt för att vi som samhälle ska klara en tuff period på bästa sätt. Information hittar du på

På 1177, Vårdguidens webbplats finns uppdaterad information om när och var du ska kontakta vården.

Behöver jag ringa vården?

Gör en självskattning för att se om du kan ta hand om dig själv hemma eller om du behöver kontakta 1177.

Om du inte är allvarligt sjuk och har allmänna frågor om coronaviruset kan du i första hand läsa mer på webbsidorna

Du kan även ringa informationsnumret 113 13. Det är ett nationellt informationsnummer som du kan ringa dygnet runt alla dagar på året.

Undvik onödiga resor.

Tänk igenom om helgresan verkligen är nödvändig. Det gäller särskilt resor till storstäder, fjällanläggningar eller andra semestermål där många människor samlas. Läs mer om inrikesresor här.länk till annan webbplats

Information, råd och rekommendationer från Utrikesdepartementet, UD, hittar du här. Information om UD:s arbete med anledning av coronaviruset (Regeringskansliet) länk till annan webbplats

På Folkhälsomyndighetens hemsida uppdateras löpande information om smittspridningen i världen och i Sverige.

Aktuellt om Covid-19 (Folkhälsomyndigheten)länk till annan webbplats

Hur många smittade har vi Älvdalens kommun?

På grund av patientsekretessen lämnar Region Dalarna inte ut information om smittade, misstänkt smittade och inte heller vilka personer som kan behöva provtagning. Om kommunen skulle ha information om smittade eller misstänkt smittade invånare omfattas de av patientsekretessen. Därför lämnar kommunen aldrig ut uppgifter om patienter.

Senast uppdaterad: 25 maj 2020