Allemansrätten

Allemansrätten är något unikt i Sverige. Den ger oss alla frihet att vistas i skog och mark, plocka bär och övernatta enstaka nätter. Allemansrätten innebär även att du ska visa hänsyn till djur och växter, markägare och andra människor i närheten. Här guidar vi dig vidare för att du lättare ska kunna ta reda på dina rättigheter och skyldigheter i naturen.

Tre personer sitter ner på fjället och tittar på Städjans topp

Allemansrätten innebär inte bara en möjlighet för oss att vistas i naturen. Den innebär också att vi ska visa hänsyn till djur och växter, markägare och andra människor i närheten. Den gäller inte överallt, till exempel inte på en privat tomt. Därför är det viktigt att ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten. 

Läs mer om allemansrätten på Naturvårdsverkets webbsida Länk till annan webbplats..

Allemansrätten finns också på andra språk. Naturvårdsverket har tagit fram broschyrer och foldrar om allemansrätten på en rad olika språk.

Allemansrätten på andra språk (Naturvårdsverket) Länk till annan webbplats.

En del aktiviteter som man får göra enligt allemansrätten kan under vissa tider på året påverka känsliga marker. Naturvårdsverket har information om vilka regler som gäller för allemansrätten på olika platser Länk till annan webbplats. på deras webbsida.

Vår vackra fjällvärld i norra delen av Älvdalens kommun är ett populärt område för friluftsliv och här finns även Sveriges sydligaste sameby, Idre sameby, Eajran sijte på sydsamiska.

Det är härligt att vandra i fjällen och att stöta på renar på vandringen är en minnesvärd upplevelse. Du får gärna betrakta de vackra renarna men tänk på att göra det på avstånd. Drar renarna sig undan har du kommit för nära. En störd ren lyfter på svansen, spänner kroppen med huvudet högt och spetsar öronen. Det innebär att du är alldeles för nära. Så om du ser renar på fjället är det därför viktigt att du håller dig på avstånd. Ta gärna med en kikare och betrakta renarna från långt håll. Har du med din hund ska den hållas i koppel.

Några tips när du vistas i renskötselområden

Rennäringslagen säger att det är förbjudet att skrämma, störa eller driva bort renar. Tänk därför på följande när du besöker fjällen:

  • Visa särskild hänsyn under kalvningstiden (april–juni).
  • Håll alltid hundar kopplade.
  • Undvik att gå rakt mot renen.
  • Ju tystare du är desto lugnare blir djuren.
  • I kikare kan du betrakta renarna varsamt på avstånd.
  • När större flockar är i rörelse, sätt dig ner, betrakta och njut.
  • Under sommaren söker sig renarna till snöfält som ger skydd mot värme och besvärande insekter – håll undan för sådana snöfält när du ser renar i närheten.

Renskötselområdet är stort och renarnas störningskänslighet varierar med årstidens skiftningar. Kontakta gärna Idre Sameby, Eajran sijte. Länk till annan webbplats. om du vill veta mer.

Under vissa tider på året behöver du visa särskild hänsyn, som till exempel under perioden då djuren får sina ungar.

Extra uppsikt över hunden 1 mars till 20 augusti

Som hundägare får du gärna ta med dig hunden ut i naturen men för att skydda vilda däggdjur och fåglar finns krav på dig som hundägare. Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni vistas i naturen då hundar under den tiden ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Det framgår av paragraf 16 i lagen om tillsyn över hundar och katter på Sveriges riksdags webbsida. Länk till annan webbplats.

I områden där det bedrivs renskötsel ska hundar som inte används i renskötseln hållas i band. Detta gäller också när renar flyttas. Denna regel finns i rennäringslagen på Sveriges riksdags webbsida. Länk till annan webbplats.

På Naturvårdsverkets webbsida kan du läsa mer om hundar i naturen Länk till annan webbplats. och hur Naturvårdsverket tolkar lagen om tillsyn över hundar och katter.

Tack för att du tar med skräpet hem

Oavsett vilka äventyr du beger dig ut på i sommar så är det förbjudet att skräpa ner i naturen och vi måste tillsammans ta ansvar att hålla naturen ren. Se till att ha med något att ta med ditt skräp i och plocka gärna upp om du råkar se tappat skräp där du vistas.

Ut och njut av vår fantastiska natur och tack för att du värnar om allemansrätten genom att visa respekt och hänsyn!

Senast uppdaterad: 26 oktober 2023